Subiect: Bucate de Post
View Single Post
Vechi 18.02.2010, 18:43:26
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eclat_de_lune Vezi mesajul
intrebare stupida poate: fructele de mare sunt de post? acolo unde stau eu acum se consuma foarte mult...
S-a dezbatut mult pe aceasta tema aducandu-se ca exemplu ca in Grecia in anumite zone se mananca in post fructe de mare.
Candva a fost razboi urmat de seceta in Grecia si lumea nu mai avea ce manca. Preotii vazand ca nu exista alta varianta au dat dezlegare la fructe de mare. Acest lucru a placut si lumea a zis "hai sa lasam asa ca e mai bine". In realitate insa, fructele de mare nu sunt de post!
Sunt niste vietati care traiesc in apa si nu vad de ce ar fi de post!

Postul este despre penitenta si rugaciune. In momentul in care iti pui frumos pe masa un snitel de post, si un pahar cu lapte de post, si o prajitura de post etc nu prea cred ca esti chiar intru totul postind. Daca mai mancam si ceva care ne place asta este, dar sa cauti sa-ti pastrezi confortul alimentar in Postul Mare (mai ales) mi se pare aiurea. Daca tii atat de mult la placerea burtii nu mai tine post si gata!
ACESTE RETETE SI SIRETLICURI DE A POSTI DAR SI A AVEA PLACERI ALIMENTARE SUNT BUNE SI ACCEPTATE DOAR CA ETAPA INTERMEDIARA CATRE POSTUL ADEVARAT! In decursul a mai multi ani ar trebui sa tindem catre postul asa cum este scris si anume cu dezlegare la ulei si vin doar in weekend si alte zile prescrise! Si cand e ajunare - e ajunare. Eu vad crestinismul si relatia mea cu Dumnezeu ca pe o cale, un drum. Nu pot ajunge acum imediat la un nivel inalt dar e bine si necesar ca sa fac pe unde pot niste mici progrese. La inceput nici macar nu ma rugam dimineata, dupa am inceput sa ma rog poate un minut, dupa cativa ani ma rog cam 10 minute dimineata - eu vad acest lucru ca pe un progres important chiar daca in rest nu am progresat prea mult si am avut si regrese pe anumite arii. Trebuie sa incercam sa ne luptam macar un pic pe unde putem, nu sa cautam siretlicuri de a pacali postul, pt ca e greu sa fii si cu burta plina si cu sufletul in Rai!