Catisma 12
Psalmul 85
1. Pleacă, Doamnă, urechea ta și auzi-mă. Întoarce Fata ta de Mamă si miluieste-mă.
2. Lumina sfintei tale frumuseți veselește sufletul meu, milele tale sunt mai bune decât mierea și fagurul, darul tău luminează mintea.
3. Izvorul bunătății tale adapă pe cei însetați!
4. Vederea îngerească a feței tale ne abate de la păcat.
5. A te vedea, a te cunoaște si a ne închina ție, este rădăcina fericitei nemuriri,
6. Iar a proslăvi puterile tale este calea mântuirii.
Psalmul 86
1. Temelia vieții duhovnicești este să-L iubim pe Domnul nostru lisus Hristos din toată inima și din tot sufletul.
2. Să iubim pe iubita Lui Maică, pe Preacurata pururea Fecioara Măria,care L-a născut după trup,
3. S-o cinstim și să i ne închinăm cu evlavie, că este o prea slăvită Imparăteasă a cerului, mai cinstită decât Heruvimii si mai slăvită decât Serafimii.
4. Lucruri preaslăvite se grăiesc despre tine, o, Preasfântă Biserică și Rai cuvântător.
5. Cei ce nădăjduiesc cu adevărat spre tine, vor dobândi toate comorile cerești,
6. Iar cei ce nu te cheamă în viata aceasta, se vor lipsi de viața cea veșnică si fericită.
7. O, Preamilostivă Stăpână, te rugăm, fă să trăim cu darul Sfântului Duh
8. Si preadulcele tău nume să fie pururea în inimile noastre!
Psalmul 87
1. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Mărie, tu singură ești grabnică ajutătoare spre mântuirea mea.
2. Ziua și noaptea te chem pe tine, caută spre necazul inimii mele și mângâie cu cercetarea ta cerească duhul cel deznădăjduit,
3. Că s-au înmulțit fărădelegile în sufletul meu și nu este pace în oasele mele din pricina păcatelor mele,
4. Dar mă rog ție, Stăpână preaputernică, ajută-mi să stau împotriva voii mele celei rele si întărește inima mea în lupta cu poftele cele trupești.
Slavă... Și acum...
Psalmul 88
1. Milele tale, Preasfântă Stăpână, în veac le voi cânta.
2. Cu untdelemnul îndurărilor tale, înmoaie inima mea cea înăsprită
3. Și cu mirul milei tale vindecă rănile mele cele păcătoase.
4. Mă rog ție, Stăpâna cerului și a pământului, să mă apari cu față veselă la sfârșitul meu și vederea ta cerească să veselească ieșirea sufletului meu!
5. Izbăvește-mă, Stăpână, de moarte năprasnică, pentru ca să nu se bucure de mine vrăjmașul sufletului meu!
Slavă... Și acum...
Psalmul 89
1. Stăpână Doamnă Fecioară, scăpare ne-ai fost nouă în toate necazurile noastre
2. Și acum din cer trimiți darul tău peste toate cererile noastre cele bune.
3. Dacă din pricina păcatelor noastre vei opri milele tale, ne vor năpădi toate răutățile,
4. Că nu avem altă stătătoare înaintea Iui Dumnezeu, afară de tine.
5. Mântuiește-ne, Stăpână, mântuieste-ne, că la tine nădăjduim și în tine credem cu neîndoire,
6. Că nădejdea noastră niciodată nu va rămâne de rușine.
Psalmul 90
1. Cel ce trăiește cu ajutorul Maicii Domnului, se va sălășlui sub puternicul ei Acoperământ.
2. Potrivnicul vrăjmaș din iad nu-l va vătăma și săgeata lui cea zburătoare nu se va atinge de el.
3. Ca o Stăpână preaputernică îl va izbăvi de latul vânătorului si cu aripile sale îl va acoperi.
4. Strigați către ea, toți cei ce sunteți în nevoile voastre și rana cea pierzătoare nu se va apropia de sufletele voastre, nici de trupurile voastre.
5. Căci ea va aduce pretutindeni mântuirea sa!
Slavă... Și acum...
După catisma a douăsprezecea
Sfinte Dumnezeule... Preasfântă Treime... Tatăl nostru...
Apoi troparele - glasul 4
Pe Maica Dumnezeului nostru o vom cânta, că prin ea bucurie s-a dăruit lumii. Prin ea omenirea s-a dezlegat de blestem si noi ne-am izbăvit de necazurile cele cumplite,
Slavă...
Doamne, pazește-ți turma prin mijlocirea celei ce Te-a născut pe Tine, păzește turma pe care ai răscumpărat-o cu cinstitul Tău Sânge si păzeste-o nevătămată de năvălirile vrăjmașilor, ca să preamărim, îndurate, Dumnezeiasca ta pogorâre.
Și acum...
Întinându-mi sufletul cu patimile, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, cu rugăciunile tale curățește-mă, căci tu ești focul cel curățitor al celor ce cu credință se roagă ție.
Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si această rugăciune:
O, Preamilostivă Stăpână, împărăteasa cerească, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu! Cunosc toate păcatele mele și necurățiile inimii mele și cum aș îndrazni să alerg la tine, eu, nevrednicul, și să-ți aduc cererile mele? Dar cunosc și marea ta milostivire, precum și îndurările tale pe care pururea le reverșî asupra neamului creștinesc. Tu dar, ești chezășia cea ajutătoare a păcătoșilor, Tu cunoști, Preacurată Maică Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, necazul inimii mele și mâhnirea sufletului meu! Cu osârdie dar, te rog, toate necazurile mele care au venit peste mine, după buna și sfânta voie a Domnului nostru Hsus Hristos, întocmește spre bine cele ale mele, cu judecățile care le știi! Dar, dacă vreo rană s-a făcut de către vrăjmașul sufletului meu, cu atotputernicul tău ajutor, zdrobește viclenia lui și izbăvește sufletul meu de ademenirile lui necuvioase. Că ție toate îți sunt cu putința, ceea ce ești plină de mila și de bunătate, că tu ești preaslăvîtă în veci. Amin!
|