View Single Post
Vechi 13.04.2006, 19:38:26
slorandus
Guest

Implicit

Intradevar, am studiat cu un adventist si am ajuns la intrebarile acestea. Iar doctrina lor mi se pare una foarte logica si bine argumntata.

Referirea ca Legea data lui Moise a fost doar pentru evrei, vreti sa insemne ca sabatul era numai pentru evrei? Pai sabatul nu exista cu mult inaintea evreilor? Cred ca sabatul este inca de la creatiune, din moment ce chiar Dumnezeu s-a odihnit in acea zi.

Daca am zice ca legea data lui Moise ar fi fost doar pentru poporul evreu, ar insemna ca si poruncile "Sa-ti iubesti parintii; Sa nu ucizi; Sa nu minti; Sa nu preacurvesti; Sa nu poftesti;...etc" nu ar mai fi valabile. De ce doar porunca a patra nu mai este valabila?

In Noul Testament ziua de duminica este amntita NUMAI de 8 ori, iar ziua da sambata de mutl mai multe ori. Eugen, poate imi explici tu de ce (faptul ca Isus a intrat duminica prin usile inchise, este motiv ca sabatul sa fie transferat spre ziua de duminica? E un argument pueril.)

Constantin cel Mare a dat decretul de pastrare a zilei duminicii din motive politice, e lucru cunoscut, citeste istoria. Scopul lui era sa-i multumeasca pe toti din imperiu: si pe pagani (care tineau duminica) si pe crestini (care inca tineau sambata). Botezandu-se cu cateva zile inainte de moarte, e usor de tras concluzia ca el nici macar nu a fost crestin (iar noi astazi il numim sfant).

Nu gasesti nicaieri ca s-ar fi tinut sambata de catre crestini? Revenind la formula "cartile educa spiritul" ma intreb daca citesti Sfanta Scriptura.

Uite un exemplu. Luca 4,16: "...dupa obiceiul Sau, in ziua sabatului, a intrat in sinagoga". Deci Isus a pastrat sabatul in ziua a saptea, deci sambata.

Uite alt exemplu. Cartea Faptele Apostolilor reda activitatea apostolilor dupa inaltarea Domnului la cer. Faptele Apostolilor 17,2: "Pavel, dupa obiceiul sau, a intrat in sinagoga. Trei zile de sabat a vorbit cu ei din Scripturi" (deci avea un obicei din a merge in ziua de sabat la sinagoga). Versetul 4: "Pavel vorbea in sinagoga in fiecare zi de sabat...".

Si mai sunt o multime de exemple care atesta faptul ca cei 12 Apostoli au pastrat sabatul in ziua a saptea asa cum spune porunca, chiar si dupa inaltarea Domnului. Schimbarea sabatului a fost facuta ulterior, cu siguranta de catre om. Dar Domnul a zis "Sa nu credeti ca am venit sa stric legea sau proorocii. Am venit nu sa stric, ci sa implinesc". Deci legea data de Dumnezeu lui Moise nu este desfiintata de venirea Mantuitorului, ci dimpotriva, se pare ca o intareste.

E adevarat, adventistii exista ca biserica de relativ putina vreme, insa cred ca se diferentiaza de alte biserici crestine prin faptul ca studiaza. Cel putin personal, asta am constatat. Ma indoiesc ca noi studiem asa de mult Sfanta Scriptura.

Sunt sigur ca sunt crestini care studiaza mult si care sunt mult mai luminati decat mine, de aceea sper in primirea si a altor opinii. Cum baza crestinismului este Sfanta Scriptura, rog ca opiniile sa fie argumentate cu Sfanta Scriptura.
Reply With Quote