View Single Post
Vechi 20.02.2010, 19:42:42
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Parerea mea daca e asa cum cred eu, e ca BOSV s-a pripit cand a decis sa se rupa de Biserica.Desigur sinaxarul nou are imperfectiunile lui din punct de vedere organizational bisericesc insa nu e un dezastru absolut din punct de vedere festiv,mai ales unul demn de o schisma.Avand in vedera ca Biserica inca mai pastreaza si tine Pascalia veche as spune ca s-a exagerat si inca se mai exagereaza putin.Ar fi putut cei care acum sunt BOSV sa faca doua lucruri.Unul dintre ele sa incerce sa ajunga la un consens si sa creeze o reforma asupra sinaxarului, tinand sarbatorile festive traditionale importante atunci cand se cuvine sau sa tina in continuare sinaxarul vechi , insa sa nu se rupa de Biserica.Am inteles ca cei de la sf munte sunt tot pe calendarul vechi.Calendarul gregorian e sub anatema.Biserica in primul rand nu trebuia sa recurga la acest calendar.A fost o greseala.Desigur nu afecteaza aproape deloc acest calendar ortodoxia doctrinara insa afecteaza ortodoxia organizationala si festiva, care personal as numiio importanta in Biserica.Personal sunt curios sa vad daca au mai existat anumite puncte si decizii sinodale puse sub anatema care mai tarziu au fost ridicate in istoria mai veche a Bisericii.In acest caz putem vorbi si de o reforma asupra calendarului, insa cea mai frumoasa reforma ar fi intoarcerea la cel vechi :).De ce nu se fac discutii in acest sens?

Vreau sa va zic ca cu strangere de inima am facut acest post am incercat sa fiu obiectiv cat mi-a stat in putinta.Cu lucrurile sfinte nu e de joaca.Orice schimbare si periclitare cat de mica a lucrurilor sfinte conteaza.Pentru ca Biserica trebuie sa fie sfanta si curata absolut , ca si pe cei ce vor sa se sfinteasca sa-i faca sfinti desavarsiti in lumina curata si neintinata a adevarului.