Citat:
Īn prealabil postat de iustin10
Cum zicea cineva mai sus,e greu de purtat un dialog aici.Eu intrebam daca Crezul ortodox,pe care il laudai,constituie un fir calauzitor al invataturii voastre.Tu cred ca ai raspuns ca Evanghelia constituie acel fir.Dar nu ai raspuns inca care este rolul Crezului la voi.
|
Iustin, este vina mea ca nu am fost explicit. Prin faptul ca tu m-ai intrebat despre Crez si eu ti-am raspuns despre Evanghelie, am vrut sa dau un raspuns general. Adica, tot ceea ce este in armonie cu Evanghelia lui Hristos, este demn de crezut si urmat. Crezul reprezinta o sinteza a nadejdii pe care ne-o da Evanghelia lui Hristos. In afara de 2 puncte din Crez, celelalte sunt pura Evanghelie.
Citat:
Nu uita ca tu ai adus in discutie Crezul si ma bucur ca mi-a intarit astfel cat de adevarata este invatatura lui
Eu ma gandem mai degraba de a gasi puncte in comun cu aajutorul Evangheliei,aceea e comuna tuturor oamenilor.
|
Asta am si inceput. Consider crezul ca fiind o frumoasa talmacire a unei parti din Evanghelie.
Citat:
Invataturile ei,ale Evngheliei, sunt valabile pentru toti.Chiar daca in unele locuri exista interpretari diferite,exista si pasaje care nu ar putea fi interpretate decat la fel de catre toti.
A iti iubi aproapele,a face faptele milosteniei trupesti catre el,este aceiasi porunca pentru toti:ortodoxi sau ne-ortodoxi. Aceasta porunca,nu poate fi citita diferit.
La fel,cand Dumnezeu zice sa nu judeci pe aproapele,el se refera la toti oamenii,e valabil pentru toti.Daca un protestant nu judeca,el nu va fi judecat,daca un ortodox judeca,va fi judecat .
|
Aici vorbesti despre o alta latura a Evangheliei lui Hristos (partea morala). O gasim si pe aceasta, frumos explicata (conform cu Sfanta Scriptura), in "Invatatura de credinta ortodoxa" (ex: capitolele "Legea morala", "Cele 10 Porunci", "Dragostea crestina", "Fericirile - predica de pe munte", etc.)
Asa cum am mai spus, daca aceste invataturi ar fi mai mult aprofundate si aplicate, am avea foarte multe puncte comune practice (nu numai teoretice). Din pacate, se pune prea mare accent pe invataturile bisericesti, in detrimentul celor din Evanghelia lui Hristos si a Sfintilor Sai Apostoli.