View Single Post
Vechi 21.02.2010, 23:42:52
mirelat
Guest

Implicit salariile preotilor din RO

uite aici marturisirea unui baiat de preot :

"hai ca va spun eu treaba cu preotii din surse sigure (tatal meu e preot). toata lumea are impresia ca banii de pe botezuri, nunti, inmormantari intra in buzunar. gresit. acei bani intra in fondul bisericii, pentru acei bani se taie chitanta. ca unii preoti fac evaziune - e adevarat, dar eu vorbesc de un caz concret si corect. jumatate din salariul unui preot vine de la bugetul de stat, iar jumatate din acel fond al bisericii, care in multe parohii este insuficient pentru ca oamenii sa-si poata lua salariul integral (de multe ori se practica un algoritm gen: iau eu luna asta salariu, iei tu luna viitoare, urmand ca diferenta de bani sa fie primita doar cand se va reface fondul parohiei). si ca sa va faceti o idee, salariul unui preot paroh cu 25 de ani vechime este de 1050 de lei net. celalalt preot, neparoh, cu 15 ani vechime, are 920 de lei net. singurele „bonusuri“ (aka „ciubucuri“) sunt ceremoniile (cununii, inmormantari) la care participa la dorinta expresa a beneficiarilor (din alte parohii). acestea sunt destul de rare, iar cuantumul „bonusului“ este evident la latitudinea celui care invita preotul. deci asta se intampla intr-o localitate mare din sudul tarii."

preluat din ziarul "Gandul"

PS: in strainatate, bisericile romanesti nu primesc deloc bani de la buget, cu alte cuvinte se autointretin.
Reply With Quote