Citat:
În prealabil postat de iosif
Eu nu cred ca spovedania deasa este pentru cei avansati. Este o eroare.
La spovedanie cand te duci, nu primesti intotdeauna dezlegarea, asa ca nu e cazul sa avansam ideea ca mergem si ne si curatim si etc...importnat este duhovnicul care decide aici.
Insa cel mai importnat este sa ajungem la spovedanie in stare de pocainta si smerenie. Acela este inceputul cel bun, iar daca amanam spovedanie stiut sa fie ca amanam si intrarea pe calea vindecarii.
|
Domnule Iosif, cum sa fie o eroare? Ai vazut domnia ta sa incepi si sa mergi si sa te spovedeshti si atunci sa incepi sa o faci zilnic? Asta s-ar putea intampla in mod exceptzional, cand ai capatat o criza sau spaima sau ceva de te atatca cu pacate si le si faci si mergi si iar te spovedeshti si tot asha... atunci deja este cadere mistica si boala... si atunci nu mai trebuie spovedanie ci ingrijire de catre cineva in masura.
Asha este si cum spui dumneata, nu este curatzie ci abea dupa spovedanie te straduiesti sa ramai in curatzie... si te pazesti asha cum te pricepi...
Si iar nu te mai intzeleg Iosife, cum adica sa mergi cu pocaintza si cu smerenie cand acestea sa capata cu mare greutate... nu, speram sa obtzinem smerenie, dar mergem cu sinceritate si cu regretul si durerea ca am greshit si cu dorintza de a ne schimba viatza in bine, si nu e calea vindecarii ca nu facem medicina ci calea desavarshirii sau de incepere a caii respective finalizate cu multe printre care si smerenia si pocaintza, dar e foarte adevarat ca unele pacate ne dor cam ca si nishte boli, altele dincontra.