Citat:
În prealabil postat de ory
Nu va bateti joc de somnul cel de toate zilele, pentru ca el are o importanta net superioara pentru o existenta decenta, chiar pentru supravietuire. (...) Cam astfel isi permit unii oameni, ca pe considerente religioase sa-si bata joc de propria fiinta si sa o duca pana la o situatie irationala, fiindca, in realitate privandu-te de astfel de lucruri firesti, ajungi sa nu mai dai randament, inclusiv simturile iti sunt periclitate si ajungi sa nu-ti mai pese de semenii din jur, nu mai ai puterea sa faci acest lucru, astfel te izolezi intr-o lume neputincioasa si atat de egoista care tine numai de sine. (...) Trebuie sa traiesti intr-un mod echilibrat, sa dormi atat cat este necesar, sa mananci atat cat este necesar, sa ai o viata sexuala dupa particularitatile individuale si in limitele unei armonii morale si spirituale, trebuie sa muncesti intr-un mod echilibrat pentru ca viata ta sa-si gaseasca satisfactia necesara, dar, mai ales, pentru a avea timp si de altii, sentimente si pentru alti oameni, puterea pentru cei din jur .
|
Somnul este o bucurie a trupului, facuta insa spre odihna sufletului.
Un suflet obosit, cu greu va face toate cele de trebuinta, insa daca este odihnit, va reusi cu spor in toate.
Mi'au placut cuvintele tale, Ory. Dar sa nu uitam ca
sunt unii care se nevoiesc, nu spre a'si distruge existenta, ci pentru a spori in dragoste si trezvie, pentru a lupta cu gandurile si a se curati, chiar in toiul noptii, cand lumea tace, iar zgomotele se alina. Acestia nu sunt mandri, nu o fac de capul lor, ci sub ascultarea duhovnicului si cu intarire de la Dumnezeu. Am un astfel de prieten, iar dragostea care izvoraste din el, fata de toti si toate, este de nespus in cuvinte. Sunt unii care au alta lucrare, alti talanti, alta chemare, alta putere.
Cu toate acestea,
calea de mijloc este numita "cale imparateasca". Deci, sa o urmam si noi.
"
De doua lucruri nu mi'a parut rau niciodata: de faptele bune pe care le'am facut si de orele pe care le'am dormit. Nu mi'a parut rau de orele dormite pentru ca in acele ore eu m'am pregatit (trupeste si sufleteste) pentru celelalte ore, in care nu am dormit. Odihna aduce multe roade."
(Parintele Teofil Paraianu)