Citat:
În prealabil postat de costel
Sa inteleg ca preotii care nu au barba, sunt persoane care nu respecta Traditia?
Nu am auzit pana acum in dreptul canonic sa fie o conditie pentru preotie barba.
|
Da, preotii fara barba nu respecta Traditia.
De ce indraznesc sa spun asta ?!
Pentru faptul ca toti sfintii clerici (casatoriti sau nu) au avut barba. Mi se pare un temei multumitor.
Citat:
În prealabil postat de andreicozia
Pai mai Mariusica, ce argument mai consecvent din Legea Noua vrei decit de simplul fapt ca HRISTOS NU S-A RAS NICIODATA.
|
Adevarat.
Daca Hristos a avut parul lung si barba netunsa, ce temei mai mare de atat au nevoie preotii ?!
Hristos este model pentru tot crestinul, insa mai cu seama pentru preot.
Preotul sa se uite la Hristos, iar crestinul de rand sa ia seama la ce spune Pavel, referitor la tunsul parului (I Corinteni 11,14-15).
Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Pai poate ca Hristos nu s-a tuns niciodata, sau cel putin nu si-a tuns perciunii. De ce nu fac barbatii crestini la fel?
Hristos a fost circumcis. Dar nu se mai face. De ce e barba mai speciala?
|
Faza cu perciunii este o chestiune iudaica, tare ciudata. Asa... a ajuns iudeul, incat daca isi lasa acei perciuni (nu spun cum ii vad), crede ca indeplineste legea, care ii zice sa nu se tunda. Ceva de genul, cum e si pe la noi, cand o femeie isi pune pe cap un servetel desfacut, cand intra in biserica, si crede ca are capul acoperit. (Sper sa nu fi inteles eu gresit asta.)
Taierea imprejur era ceva intervenit dupa creatie, ca semn distinctiv intre popoare.
Barba este ceva din natura omului, izvorat din el insusi si caracteristic barbatiei.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Dar a avut Iisus barba?
Eu n-am vazut in icoane vreun Iisus cu barba (lunga). Avea parul potrivit de lung, nu cozi ca monahii.
Cumva isi taiau ei parul si barba. Ca altfel ar fi aratat ca salbaticii.
|
Hristos nu are barba mare pentru ca asa i'a fost dat prin trupul Sau. Nu toti calugarii au barba mare.
Coada avea exact ca monahii. In erminia picturii, El este descris ca avand "parul legat in coada, inclinat spre un umar".
Daca si'ar fi lasat toti barbi, nu ar fi aratat "ca salbaticii".
Cand am fost in Athos, am vazut atatea chipuri sfinte, cu barbi mari... si nu aratau "ca salbaticii".
Atat de frumos ii statea tatalui meu cand si'a lasat barba vreo 2-3 luni ! Acum nu mai are.
Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios
Un preot roman de merge la Greci sa slujeasca si nu are barba, nu este recunoscut ca preot! (...) Barbatul fara barba este ceva apusean, ce a contravenit traditiei rasaritene, tocmai de la Romani. De aceea vezi toti preotii catolici si calugarii lor fiind fara barba!
|
Semnez si eu sub aceste cuvinte.