Citat:
În prealabil postat de Ponticvs
Din punctul meu de vedere cantitatea de informatie este prea mare si lucrurile se misca prea repede fapt care o sa ne consume rapid in cazul in care nu ne rupem de val.
Ce este de facut?
Iti alegi viteza dorita(1-a sau a 2-a) si mergi pe drumul tau.
Nu sunt un cunoscator temeinic al tainelor ortodoxiei dar am gasit niste variante in meditatia zen.Lasi lucrurile sa curga pe langa tine!
Am si o problema:
-Stie cineva un preot cu har pe langa Constanta?
|
Cred ca si ortoxismul are caile lui pentru a te rupe de val. Nu vreau sa spun ca am putea fi si cei lume isihasti, dar am observat ca si exprimarile foarte scurte si dense din Patericul Egiptean au capacitatea de a "stabiliza" , a "linisti" procesele mentale (cred ca mai bine decat "koan-ii", apropo de unele scoli ale orientului).
Problema e ca si in scrierile ortodoxe a aparut fenomenul abundentei de informatii si nu mai ajungi la cele care ar putea sa te ajute mai mult. Eu am gasit relativ repede patericul ,dar la "Avva Dorotei" sau "Staretul Moise" (al Optinei) am ajuns mai greu. Parca si timpul este mult mai presant fata de anii 98-2002 , cand am inceput sa citesc carti ale unor parinti relativ recenti.
Mi se pare ca e important sa ajungi la ce ar fi esential pentru viata ta si sa te tii cat poti de calea pe care o gasesti, problema e ca pentru generatia care isi incepe cautarile acum e mult mai greu "sa caute" din cauza abundentei de informatii . Cred ca multi preoti, teologi sau laici scriu cate o carte fara sa vada daca asta nu a fost scris anterior, sau fac cate o compilatie din alte scrieri in loc sa recomande scrierile originale ( in cazul in care acestea sunt in librarii).