Iar că faceți și un fel de luptă cu adversarul imaginar, un fel de katasuri, reiese clar din citatul:
Citat:
De aici rezultă că, spre exemplu, un bun credincios pucios care are duhul pocăinței pentru faptele săvârșite, dar nu-l iartă în nici un chip (din motive justițiare) pe cel care i-a greșit lui în vreun fel, va fi totuși iertat integral, în virtutea preceptelor de mai sus. Sau, tot așa de bine, dacă pocăința unora este superficială și ușuratică, lipsită de părere de rău sau de o mărturisire concretă, tot vor fi iertați, căci sunt credincioși.
Or, Biblia spune clar, că de nu vom ierta celor care ne-au greșit, să nu ne așteptăm ca să ni se ierte și nouă greșalele noastre.
În Biserica Ortodoxă există Taina Spovedaniei care aduce iertarea (ștergerea) greșelilor, dar nu fără a se îndeplini câteva condiții relativ complexe:
1.-pocăința creștinului să fie sinceră și profundă;
2.-mărturisirea lui să fie completă și responsabilă;
3.-să ierte toate greșelile tuturor celor care i-au greșit lui;
4.-să facă o făgăduință fermă de a lupta împotriva repetării greșelilor mărturisite (deci faptele rele contează încă – și de aceea e imperios necesar a nu se repeta);
5.-dacă păcatele sunt ușoare, să respecte unele recomandări ale duhovnicului de îndreptare și întărire a vieții;
6.-dacă păcatele sunt grave să respecte canonul de pocăință primit de la preotul duhovnic;
7.- penitentul se angajeze în fapte de milostenie față de semenii săi (deci și faptele bune contează).
|
De unde se vede clar că după ce ați născocit un exemplu care cică ''rezultă'' din text, v-ați apucat să-l biruiți exact ca sectanții cu biblia sau farriseii cu canoanele ortodoxe.
Iar apoi fericite că ați toborât la pământ adversarul plăsmuit ieșind așa ca din textele pucioase, vă simțiți împlinite că v-a satisfăcut ceva de efect, probabil șnurul de la sirenă pe care l-ați smucit prea mult, așa ca și cum se smucește mereu coada lui pisikaa...
Dar nu v-am zis ca adversarul ăla e propria voastră visare? că voi sunteți ca un fel de don quijote ce vă luptați și sancio panța e pe acolo... luptându-vă pentru dulcineea.
Și parcă nu v-am tot zis să nu mai consumați cafea. De acolo vi se trage!
Iar în lupta asta fără sfârșit, o luptă nimfomană uneori vi se pare că voi biruiți, că așa vă flatează, până vă cresc morile de vânt ca balaurii... apoi vă înving ei, că devin toți doar tiranozaur rex, cu care nu mai ai cum să te lupți că ăla nu luptă drept ci direct înghite... înghite cete întregi chiar dacă e așa de mic ca o râmă, ca o furnică... fiindcă viermii ăștia cât grăuntele de praf sau pulbere se cred că ei, că ei sunt ceva... și atunci să vezi ce nemulțumire le apare și ce solemnă poziție de drepți iau ei ca să sfideze și să se îndreptățească, și tu după ei... dar nu-i vezi, că-s ca grăuntele de praf cu demnitate, se crede el ceva acolo undeva, dar se crede mai ceva decât ceva, findcă se ceartă și cu grăuntele de pulbere, și o denumesc ei dialectică, cearta asta, dar nici vorbă de dialectică, ci e pură mândrie, ceartă cu năbădăi... ca să se satisfacă tovarășul... aia e! sofism al deznădejdii și necredinței fataliste.
Deci iată că nu v-am sfătuit rău văzînd cărui nărav ați căzut pradă și cui anume slujiți fără să știți: lui nenia, ăla care știe bunele maniere, a studiat la paris, salută pe drum, se spală pe mâini, umblă din casă în casă în vizite, nu stă cu căciula în cap când intră în încăperi, își potrivește ochelarii pe nas, te privește mustrător, soarbe cafea și s-a lăsat de țigară... te ia de sus și te învață mereu să vorbești frumos și să saluți pe ceilalți nenia... iar tu de frică te supui speriat. Păi nu e voie nici să-l înfrunți că e plin de lectură. Dar de ce îl crezi pe el? pentru că ți-a dat de muncă? și ce crezi că insinuiază că ai tu datoria să faci?
Dar voi mă persiflați mereu... noa nu-i bai, nu m-am supărat, stați liniștite că nu mă răzbun, deci nu vă ameninț ci vă iert din nou, în deșert... firește... sau unde striga Ioan? în pustie! interesant cuvânt acest cuvânt pustie! că luat pe litere și silabe, cu diacritice sau nu... are multe sensuri:ceva legat de pușcă sau un fel de putere a științei.
Last edited by vsovivi; 26.02.2010 at 18:13:22.
|