View Single Post
Vechi 28.02.2010, 12:11:01
speranta1970's Avatar
speranta1970 speranta1970 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2009
Locație: brisbane, australia
Religia: Ortodox
Implicit DIferente intre biblie ortodoxa si biblie protestanta

Am auzit mereu ca exista diferente intre biblii, depinde de unde sant produse, dar am crezut mereu ca este doar vorba de diferente de traducere, care este de inteles nu e usor de reprodus. Am acasa cel putin 6 biblii ( primite de la cunostiinte), credeam de origine de incredere, diferentele de traducere intre ele nu sant mari, cel putin nu le-am dat mare insemnatate.

Dar............ieri am cumparat o noua biblie, de data asta de la biserica ortodoxa greaca, este o editie noua, care are traducere directa Septuagintului (vechiul testament a fost tradus desigur ma intai din ebraica in greaca cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Grecesti apoi in engleza )si Traducere a Noului testament din greceste in engleza cu indrumar de studiu (traducerea este facuta de teologi greci ortodoxi pregatita sub indrumarea Comunitatii Academice a Facultatii de Theologie Ortodoxa Sfantul Athanasiu din ELK GROVE, CALIFORNIA.

DIFERENTE INTRE BIBLIE PROTESTANTA SI BIBLIE ORTODOXA? MARI, MARI DIFERENTE:
IN VECHIUL TESTAMENT, PUR SI SIMPLU IN BIBLIILE PROTESTANTE NU EXISTA URMATOARELE VOLUME:
1. Cartea a doua a lui EZRA (la catolici cartea a doua a lui EZRA include si cartea lui Nehemiah, la ortodoxi sint doua carti separate)
2. Cartea lui TOBIT
3. Cartea lui JUDITH
4. Cartea lui Maccabees ( 1, 2 si 3)
5. Psalmi sint 151 la ortodoxi ( la catolici si protestanti sint 150).
6. Cartea Intelepciunii lui SOLOMON
7. Cartea Intelepciunii lui SIRACH
8. Cartea lui BARUCH
9. Epistola lui Jeremiah.

Alte diferente ( si asta ce am vazut asa doar la prima vedere):
Cartea a doua a Cronicilor include la ortodoxi rugaciunea lui MANASSEH
Poveste lui SUSANNA este la inceputul cartii lui Daniel ( la ortodoxi, iar la protestanti nu exista deloc aceasta poveste)
Povestea lui BEL si a Balaurului este la sfarsitul cartii lui Daniel( din nou aceasta nu exista la protestanti).
Deci pot sa spun ca pana acum eu am citit doar BIBLII PROTESTANTE, AVAND INCREDERE CA TOATE BIBLILE SINT LA FEL, NICI O DATA NU MIA TRECUT PRIN GAND CA ASA DIFERENTE MARI EXITA. PUR SI SIMPLU VOLUME INTREGI LUATE DIN SEPTUAGINT, DIN VECHIUL TESTAMENT AL PROTESTANTILOR.
Doamne ajuta ca m-am trezit, si am in sfarsit o biblie ortodoxa buna in mana.