Citat:
În prealabil postat de AlinB
Indoieste-te dar asta este adevarul.
Par. Arsenie Boca, marele si sfantul parinte Arsenie Boca, care n-a fost luat inca in coarne de maruntii nostri anti-ecumenisti, vedea altfel lucrurile..
|
Parintele Arsenia Boca are o singura carte de referinta: Cararea Imparatiei (si parca a mai scris inca una). Si atat. Tot ceea ce se mai vehiculeaza in numele lui sunt falsuri grosolane. Eu am avut in mana asemenea brosurele si iti spun sincer ca, pe langa faptul ca sunt pline de ineptii, nu au aparat critic si nu au nici binecuvantarea vreunui ierarh. Oricum Parintele Arsenie nu-i cine stie ce autoritate in materie de teologie, asa ca nu-i nici o lipsa de "cultura teologica" necunoasterea scrierilor sale. Si daca este, recunosc: sunt incult.
Sper ca, daca intr-adevar e sfant, parintelui Arsenie sa-i fie recunoscuta sfintenia de catre Biserica (ceea ce inca nu s-a intamplat) dar treaba cu "maruntii ecumenisti" n-am inteles-o. Defineste, te rog, prin prisma gandirii tale, ecumenismul, sa vedem daca vorbim aceeasi limba!
Citat:
As vrea sa cred ca a fost "iertat" datorita faptului ca respectivii au mai ramas macar cu un simt al proportiilor, dar ma indoiesc, cred ca mai degraba din ignoranta - faptul ca nu cunosc pozitia dumnealui.
Ca altfel, la cat de repede se aprind din dragostea pentru ortodoxie, repejor i-ar si smulgea aura populara de sfant..
|
Daca cineva este, intr-adevar, sfant, stai linistit, nu-i poate nimeni smulge "aura de sfant". Nu mor caii cand vor cainii !
Citat:
Par. Arsenie, din ce stiu, l-a pictat chiar intr-o biserica pe preaf. Augustin ca sfant, desi pt. BO nu este sfant.
|
Augustin nu e nici sfant nici preafericit: este Fericitul Augustin. Asa se raporteaza la el Biserica Una. Nu a fost recunoscut ca sfant de Biserica (desi a trait intr-o vreme cand nu se facuse inca Marea Schisma a papistasilor din 1054), tocmai pentru ca are multe si grave greseli dogmatice in invatatura sa (atotputernicia harului divin in actul mantuirii - fara colaborarea omului prin faptele sale bune, conceptul despre predestinare si nu in ultimul rand cel despre filioque). Problema cea mai grava este ca invataturile acestea, inacceptabile pentru Crestinismul Ortodox, au fost insusite si ridicate la rangul de dogma in schismatica si eretica episcopie a Romei.
Asa ca, in concluzie, parintele Arsenie (si practic oricine) poate avea pareri personale, fara ca aceasta sa fie "norma" in Biserica.
Cat despre pictura parintelui Arsenie, da-mi voie sa am rezerve serioase. Nici aici parintele nu este "norma" in Biserica Ortodoxa. Daca el ar fi fost cel care a pictat Catoliconul Stavronichitei, mai vorbeam, dar asa...