Citat:
În prealabil postat de Marius_emi
Aha. Dragul meu, apreciez mult intensitatea si profunzimea cu care inainte de a scrie, traiesti mai intai. Dar cum explicam porunca a II-a din Decalog ? Porunca pe care a scris-o Dumnezeu cu insusii degetul Sau, dupa cum este scris :" Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile și patruzeci de nopți. N'a mîncat deloc pîne, și n'a băut deloc apă. Și Domnul a scris pe table cuvintele legămîntului, cele zece porunci."(Exod 34:28).
|
Daca vorbind de Moise te referi la porunca "sa nu iti faci chip cioplit",de acord cu aceasta porunca .Tot de materia acestei cruci vorbind,lemnul,se zice in alta parte ca omul se incalzeste ,isi bucura sufletul,si din ce ii ramane isi sculpteaza un chip,si zice : tu esti dumnezeul meu.Si degeaba se roaga apoi la acel lemn.
Ti-am scris asta ca sa vezi ca stiu si inteleg ce inseamna a iti face chip cioplit.
Dar tocmai am subliniat in postarea mea anterioara,ca nu crucea de lemn conteaza,ci ea este la pachet cu Cel care s-a odihnit pe ea .
Nici singura nu are vreo valoare crucea,si nici pe Hristos nu Il putem vedea altfel decat pe cruce.Atat de puternic a fost acel gest,incat uneori,chiar simpla aratare a crucii,fara a mai fii Hristos pe ea,ne duce automat cu mintea tot la Hristos .E parca o 'esentializare' a omului,cu cele 2 brate perpendiculare .Dar asta e deja simbolistica .
Important este ca crucea este doar altarul si nu jertfa insasi,si ca cele 2 nu pot fi despartite.
Nu ma inchin crucii,ci lui Hristos pe cruce,de accea nu ma inchin la un chip cioplit,ci la Dumnezeu care sade intr-un pom.
Caci e scris "BLESTEMAT ESTE CEL ATARNAT PE LEMN'