Citat:
În prealabil postat de andrei25
Windorin, aproprierea trupeasca dintre soti e numai pt nastere de prunci. Pentru adancirea tainei lor, trebuie traire duhovniceasca. Unitatea celor doi si ferirea de desfranare nu e un scop, ci o ingaduinta, datorita neputintelor trupesti. Doamne ajuta!
|
Gandeste'te la familiile ce nu pot avea copii, spre a'ti da seama de faptul ca nasterea nu e singurul scop al apropierii.
Ca duhovnic, ce le'ai spune ?!
Ceva de genul: "Nu va mai apropiati, ca nu mai are rost, din moment ce nu puteti face copii."
Sau unei sotii care are anumite organe extirpate, din pricina bolii.
I'ai spune: "Asta e, nu va mai apropiati si gata, singurul rost al apropierii a devenit imposibil."
Sotii se apropie si pentru a se impaca, si pentru a se bucura si mai mult unul de celalalt, si pentru a se uni tot mai mult.
Omul este in egala masura trup si suflet. Sufletul trebuie sa spiritualizeze trupul, insa aceasta nu inseamna a'l anula in cele caracteristice lui. Trupul este o forma de manifestare a sufletului. Cand are loc apropierea trupeasca (in cadrul Casatoriei, in zi binecuvantata) sufletul este cel care conduce si exprima sentimentele. Din moment ce nu poti saruta o fata oarecare (sau un baiat, dupa caz), ba chiar apar senzatii ciudata numai gandind, se vede cum sufletul este cel ce conduce trupul in actele lui firesti.
Unirea dintre soti se face sufleteste si trupeste, niciodata doar sufleteste, niciodata doar trupeste.
Daca din Casatorie scoatem trupul ca factor esential, alaturi de suflet, si ramanem doar cu sufletul... nu stiu ce sa zic.
Cred ca se ajunge la "casatorie alba", ori la ceva denaturat si ciudat, in nici un caz ortodox.