View Single Post
Vechi 02.03.2010, 15:46:18
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Flyaway, postul nu este numai si neaparat un mod mai ciudat de a manca. Si nu inseamna ca daca postim inseamna ca trebuie sa ne comportam ca niste salbatici refuzand ceea ce ni se ofera cu bunavointa si prietenie. Apoi postul este un lucru personal pe care il faci tu pentru sufletul tau, nu prea are nici un rost sa spui predici despre ce inseamna postul ortodox, despre ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci, si asa mai departe, cum explica cineva mai sus. Marturisirea lui Hristos in public o faci printr-un stil de viata crestin, fapte bune, amabilitate, prietenie fata de toti, etc,., nu prin post, care este un lucru absolut personal.

In nici un caz nu este un mod crestinesc de a-l marturisi pr Hristos izolandu-ne de semeni, sau refuzand ceea ce ni se da, sau sa te prefaci ca primesti si apoi sa dai la altcineva, sau alte lucruri din astea ciudate, si pana la urma care au menirea de a insela pe altul. In ocaziile astea poti pur si simplu, sa iei din ce ti se ofera, dar sa nu mananci pana te saturi, ci mai putin, sau sa eviti carnea, sa nu iei din lucrurile care iti plac cel mai mult, ci din cele care nu-s chiar preferatele tale...se gasesc modalitati de a posti. Si apoi, pana si renuntarea la post, cand tu ai vrea sa postesti din toata inima, dar circumstantele nu te prea lasa, tot un fel de reununtare este. Personal, prefer sa "imi stric" eu postul daca sunt in vizita la cineva, decat sa ii fac pe altii sa se simta obligati sa faca tot posibilul sa imi gaseasca prin frigider ceva care e cat de cat de post...e o situatie destul de jenanta care nu prea aduce roade bune, nici mie, nici lor, deci ce rost are.

Dar, daca sunt in vizita la prieteni apropiati, si situatie e informala, nu, nu ma jenez sa spun ca vreau ceva fara carne, de exemplu, si de ce.

Si sigur, acasa, cand tu iti gatesti si esti sanatoasa este o cu totul alta situatie.

Last edited by Noesisaa; 02.03.2010 at 15:50:14.
Reply With Quote