Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
In nici un caz nu este un mod crestinesc de a-l marturisi pr Hristos izolandu-ne de semeni, sau refuzand ceea ce ni se da, sau sa te prefaci ca primesti si apoi sa dai la altcineva, sau alte lucruri din astea ciudate, si pana la urma care au menirea de a insela pe altul.
Dar, daca sunt in vizita la prieteni apropiati, si situatie e informala, nu, nu ma jenez sa spun ca vreau ceva fara carne, de exemplu, si de ce.
|
Parintele Cleopa, de exemplu, dadea altora carnea pusa in traista de catre parintii sai cand il trimiteau la camp cu pasunatul vitelor etc. Asa ca nu vad nimic rau in asta. Si nu trebuie sa te izolezi, nu spune nimeni asta - si nici 'sa ne comportam ca niste salbatici' - tu de refuz politicos, cu diplomatie si tact, ai auzit?! Nu-i absolut nimic rau in asta! Si nu trebuie sa te prefaci, ci poti sa explici/mentionezi clar (fara a 'tzine predici', nici asta nu-mi amintesc sa fi mentzionat in postul meu anterior, dar, ma rog, fiecare interpreteaza cum are chef si dupa ureche, din cate s-ar parea) ca primesti din politetze si din 'spirit de sociabilitate' etc, pt. a nu supara sau parea nepoliticoasa s.a.m.d. Dar daca astfel de 'ocazii' (care tot un fel de ispite sunt) de intrerupere a postului se tot ivesc, si ne tot gasim scuze, atunci ar insemna ca ne pacalim singuri, ne tot auto-amagim (vba ceea: 'ne furam singuri caciula' sau 'ne imbatam cu apa rece'), si nu mai reusim nici sa tzinem post cum ar trebui etc. In astfel de cazuri, nu se socoteste ca am avea vreo intentzie de a 'insela pe altul', ci mai degraba, pe ni insine!... inselare se socoteste cand facem altele mai grave si pagubim pe altul etc, in alte feluri de situatii...ori intr-o astfel de situatzie, nu vad cum ai putea pagubi pe altul, incercand sa-ti respecti unele din 'principiile' tale... Sa nu ne amagim, pagubindu-ne pe noi insine si crezand ca am face vreun bine aproapelui...
"Marturisirea lui Hristos in public o faci printr-un stil de viata crestin, fapte bune, amabilitate, prietenie fata de toti, etc,., nu prin post, care este un lucru absolut personal." - ba are si postul o F. mare importantza, altfel nu ar mai fi fost lasat, si atatia Sfinti nu ar mai fi vorbit atata despre el. Postul si cele mentzionate aici se completeaza reciproc si ar trebui sa faca parte din stilul de viata crestin. Dar in zilele noastre, majoritatea suntem crestini mai mult cu numele, fie ca recunoastem asta sau nu...
"In ocaziile astea poti pur si simplu, sa iei din ce ti se ofera, dar sa nu mananci pana te saturi, ci mai putin" - de parca mai conteaza cantitatea, din moment ce, oricum, postul tot ti l-ai stricat in ziua respectiva!... Daca ar fi sa socotim in functie de cantitate, atunci afla ca imbuibare se poate face si cu mancare de post - tot ce este peste masura fireasca, tot imbuibare se cheama, dupa spusele Sf. Parinti. Mai bine, sa nu ne mai tot smintim unii pe altii cu asemenea afirmatii cam aiuristice!...
De pilda, sunt unele pers. vegetariene care nu doar ca nu tzin cont de atatea 'politetzuri' (inutile, cel mai adesea), dar care te-ar refuza clar si raspicat (ba unele chiar si cu repulsie, reprosandu-ti ca mananci cadavre si ca ai obiceuri dezgustatoare etc - lol), daca, spre ex., le-ai oferi mancaruri cu si din carne!...
De ex. am vazut cu proprii-mi ochi, odata, cum un parinte F. imbunatatzit, varstnic si cu mare har, a refuzat politicos si cu amabilitate, dar ferm, o pers. care ii oferise, cu insistentza, niste branza buna, intr-o duminica dintr-un post. Si erau ambii de religie crestin-ortodoxa! Ori, personal, consider exemplul acelui parinte, mai mult decat 'graitor de la sine'!... Acuma, privitor la aceasta 'dilema', fiecare preot ar putea sfatui in moduri oarecum diferite si cam conform zicalei 'cate bordeie, atatea obiceie', dar mai depinde si de noi, de vointza personala, diplomatzie, tact si alte celea, in astfel de circumstantze.
Flyaway, poti sa spui si ca nu-ti este foame, sau ca nu vrei sa te ingrasi, ori ca ai mancat deja sau ca esti la o 'dieta speciala' (si nu ar fi o minciuna in asta, fiindca postul poate fi numit si 'dieta speciala' etc, de ce nu?!) - 'on a special diet, vegan or vegetarian, no animal products (meat, eggs & dairy free diet etc) or anything made with such, for a while' s.a. La urma urmei, de tine depinde totul, de cum te 'descurci' sa 'manuiesti' situatia; te orientezi tu...
Uneori trebuie sa mai inveti sa si refuzi politicos, sa si spui 'NU' atunci cand trebuie si situatia ar impune-o etc. Nu-i nimic rau in asta!...