Duhovnici ai zilelor noastre : Părintele Stoica - consilier al Patriarhiei Române
Despre post: << Constatăm , din păcate , faptul că percepția postului este aproape exclusiv alimentară . Se merge pe o idee legată mai mult de tradiție , că postul înseamnă abținerea pe o perioadă limitată de timp la mâncărurile de dulce. Deci tot felul de exagerări. Unii se înfometează până cad pe stradă . Alții, dimpotrivă, cad în păcatul lăcomiei. Multă lume consideră că postul este chiar o dietă. Am auzit oameni spunând că abia așteaptă să vină postul, ca să facă o cură de slăbire, că au luat niște kilograme în plus . Postul nu are nici o valoare dacă vrei să-ți dovedești ție că ești grozav sau celor din jur că ești o persoană postitoare. Partea alimentară este doar o fațetă . Postul înseamnă mult mai mult, este o jertfă , înainte de toate, dacă încercăm să dăm o definiție clasică. Este un post al faptelor, al vorbelor . Concret, încerc să bârfesc mai puțin , să judec mai puțin , să fiu atent la cei din jurul meu, să-i ajut , dacă au nevoie. Postul trebuie văzut ca o călătorie duhovnicească spre Paște. Trebuie să-mi analizez relația mea cu mine însumi, cu Dumnezeu , cu cel de lângă mine , cu semenul meu . Este o perioadă de meditație , de evaluare . >>