180. Comentariu la “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa”, cu prilejul sărbătorii sfântului Grigorie Palama
Cuvântul care vine din cer la Pucioasa nu este neapărat pentru oamenii care s-au plictisit de lungimea lui, ci mai ales pentru sfinții din ceruri, care caută prilej să vorbească și ei odată cu “Cuvântul” Pucios și să-și mângâie cu el și cu Duhul Sfânt Mângâietorul inimioara lor de carne spiritualizată, așa cum s-au mângâiat pe vremea când petreceau cu trupul de carne materială pe pământ:
“O, poporul Meu de la izvor, dacă sunt mulți, sau puțini dacă sunt dintre cei ce zic că e prea multă grăirea Mea, chiar și peste tine multă, Eu văd dintre sfinți cât Mă caută cei însetați de putere și de mângâiere, și Mi-e milă de ei, că Mă așteaptă, și-Mi caută la tine cuvântul când el vine, și se uită dacă el vine, iar dacă nu vine, nu se mângâie inimioara lor. O, fiilor, sunt mulți care-Mi caută mângâierea, și vor fi tot mai mulți, că durerile sunt tot mai multe, și n-are cine să-i mângâie pe cei îndurerați, decât Duhul Sfânt Mângâietorul, Duhul Tatălui și al Meu, Duhul cu Care sfinții Mei s-au mângâiat pe pământ și le-a fost leagăn și le-a fost hrană și sprijin în suferințe și în prigoane pentru numele Meu, în bucurii și în dureri.” (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
Spiritul sfântului Grigorie Palama este chemat să se amestece cu cuvântul lui în Cuvântul Pucios, și să vină cu bucuria mărturisirii, pentru a-i grăi poporului pucios în duh de biserică:
“Am în sărbătoare vestită de sfinți și de părinți prin biserică pomenirea arhiereului Grigorie, [...] Sunt sfinții plini de dor pentru venirea Mea, căci vin și ei cu Mine când vin, așa cum este scris să vin Eu când vin, iar bucuria mărturisirii este cu ei în cer între sfinți, așa cum a fost ea și pe pământ între oameni, și grăiesc de lângă Mine sfinții Mei în duh de biserică, ... “ (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
Spiritul lui Grigorie Palama îi mulțumește Duhului pucios că i-a permis să ia și el cuvântul și să-și rostească mărturisirea. Apoi își arată uimirea sa și-i fericește pe fiii Cuvântului (liderii pucioși) și pe adepții lor (poporul pucios) că lucrează cu duhul mărturiei și cu duhul proorociei în biserica lor:
“Îți mulțumesc în cer cu umilință că ai coborât cuvânt la ieslea Ta de azi pe pământ și că Te-ai făcut cale a mărturisirii mele dintre sfinți, și bucuria mea în cer e mare, și e cu multă umilință. [...]
O, iubiți cu putere bucuria umilinței, voi, fii ai cuvântului lui Dumnezeu acum pe pământ pe vatra neamului român! Vă privesc cu uimire, fiilor. Mă aplec și vă fericesc pentru mila și harul Domnului de peste voi, cei de azi ai Săi pe pământ, popor de ucenici cu învățătură din cer între ei, biserică a cărei cap este Domnul, Cel plin de slava cuvântului Său între voi, duhul mărturiei, duhul proorociei pe masa bisericii lui Hristos pe pământ.” (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
Apoi el anunță întregii lumi că Sfântul Petru, piatra de temelie a Bisericii lui Hristos, a fost înlocuit cu o nouă Piatră de Temelie a Bisericii Mărturisitoare, și această piatră este Poporul Pucios. Spiritul lui Grigorie binecuvintează această “Piatră” cu binecuvântare arhierească:
“Tu, cel uns cu ungere din cer, tu, popor de azi al lui Hristos, păstrează-te sub harul Său, căci prin harul Domnului ești tu acum piatră a bisericii ce va să fie, biserică mărturisitoare prin Hristos, prin duhul proorociei, care naște fii lui Dumnezeu. Pace ție! Binecuvântare arhierească așez peste tine” (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010).
În schimb, slujitorii bisericești și creștinii ortodocși care pretind că Biserica Ortodoxă cea de 2000 de ani este încă Biserica lui Hristos, sunt niște mincinoși:
“Sfinții din cer te mărturisesc azi popor agonisit de Dumnezeu dintre cei ce-și zic biserică a lui Hristos, dar nu sunt, ci mint, precum este scris la capătul Scripturilor cele pentru acum, la sfârșit de timp” (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
Poporul Pucios este poporul Harului și este trupul lui Hristos, și este chemat la întărirea veghei pentru cea de-a Doua Venire a Domnului:
“Vine vremea când toți vor ști între ei de puterea ta cea mică și de harul cel mare de peste tine al Domnului, și mulți vor ști că Domnul te-a iubit și că te iubește și, vrând-nevrând, mulți se vor umili înaintea acestei lucrări cu tine, cuvântul lui Dumnezeu cu tine, popor al harului lui Hristos. Pace ție de la sfinții din cer! Cel ce este în mijlocul tău este mare, iar tu ești trupul Lui, mădulare ale Lui, precum este scris. O, întrărește-ți(sic!) veghea cea pentru viață mare și sfântă și stai în prag pentru venirea Domnului la tine,...” (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
Totodată, Poporul Pucios trebuie să fie pregătit și pentru cea de-a Treia Venire a Domnului, întru putere multă și întru slavă, când Hristos va veni, dar nu va veni pe norii cerului cum se spune în Apocalipsă, ci se va materializa din mijlocul poporului pucios cel ales, așa cum S-a arătat Hristos deodată în mijlocul aleșilor lui pe muntele Taborului:
“...și așteaptă slava Sa cea mare, ziua când El Se va arăta din mijlocul tău ca de pe muntele Taborului la ucenicii Săi, spre slava Lui cea mare și spre rușinarea celor necredincioși din pricina neumilinței lor! Har, har peste tine! Harul Domnului cu tine, căci Domnul este Stăpânul tău, Păstorul tău și Mântuitorul tău! Amin, amin, amin.” (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
Pucioșii au uitat de vremurile când se lăudau cu biserica lor de la Glodeni Vale, pe care o numeau “templu” și “Noul Ierusalim Ceresc”. Acum, auzind ei de prin ziare că BOR vrea să-și ridice o Catedrală a Neamului înaltă și împodobită, care va eclipsa total și definitiv “templul pucioșesc”, ei nu scapă prilejul să o critice înainte de a fi zidită:
“... vine vremea și a și venit ca adevărații Mei închinători să se închine în duh și în adevăr, nu în temple înalte și împodobite pentru ochiul omului, pentru ademenirea omului.” (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
Singura carte de căpătâi a pucioșilor va fi de acum încolo Biblia de la Pucioasa, supranumită de ei “Cuvântul lui Dumnezeu”, pe care va trebui s-o învețe din scoarță în scoarță, ca niște școlari silitori care stau mereu cu trupul (cu nasul) în carte:
“Har, har peste tine, poporul Meu! Stai cu ochii în carte, tată! Învață cartea Mea, cartea Mielului lui Dumnezeu Care spală păcatele oamenilor! Școlarul învață mereu. Să fii mereu la învățat, fiule. Să fii mereu, mereu școlar, tată, căci cine nu stă școlar nu mai învață, ci se duce și stă cu lumea.
O, stai cu duhul și cu trupul în cartea Mea, și așa să-ți câștigi tu sufletul tău, așa, poporul Meu, așa să te păstrezi al Meu, și din al Meu să iei și să ai, tu, cel ce dai. “ (Citat din Cuvântul pucios din 28-02-2010)
|