Citat:
În prealabil postat de ARHANGHELUL
Eu cred ca am fost creati din DUMNEZEU.
Nu poate exista ceva inafara LUI DUMNEZEU, de fapt nu exista inafara LUI DUMNEZEU, pentru ca DUMNEZEU este si atat.
|
Dumneata reprezinti o pozitie de tip gnostic/panteist/oriental. Dar, in mod sigur, nu crestin. Se vede asta din toate postarile tale.
Ortodoxia are o conceptie panenteista (pan en Teo) (vezi Pr. Dumitru Popescu, Introducere in dogmatica ortodoxa), conform careia Dumnezeu este in toate si toate sunt in Dumnezeu, fara insa sa existe o identificare intre Dumnezeu si creatie, intre care exista o distinctie calitativa clara: necreat - creat. In acest sens se pronunta Sfantul Ioan Damaschin cand afirma ca " dumnezeirea... este in intregime in toate si in intregime mai presus de toate" , " Dumnezeu este amestecat in toate pentru ca tine firea" , dar " toate sunt distantate de Dumnezeu, nu prin loc, ci prin fire " . "Ea (dumnezeirea) strabate prin toate fara sa se amestece, dar prin ea nu trece nimic" . ( Dogmatica )
Parerea ca noi suntem o emanatie din Dumnezeu nu este deloc crestina. Cartea "Facerii" este foarte clara in acest sens. A te crede una cu Dumnezeu dupa fiinta este o idee luciferica, cu care sunt amagiti cei care se incred in ei insisi si sunt inselati de draci. Exista la noi in tara practicanti de yoga (Bivolaru), "avansati", care au ajuns la convingerea ca sunt una cu Dumnezeu. Ce zic marii nostri duhovnici despre asta: ratacire, amagire diavoleasca.
Tu poti sa ai ce credinta vrei. Tine insa cont ca te afli pe un forum ortodox, iar insistenta cu care aduci in discutie teme despre care Biserica s-a pronuntat cu cea mai mare claritate nu stiu la ce slujeste.
Gnosticismul "crestin" a fost condamnat explicit la sinodul V ecumenic din 553. Si inainte de aceasta a fost combatut. Vezi in acest sens epistola catre Coloseni a Sf. Ap. Pavel, "Despre gnoza cea cu nume mincinos" de Sf. Irineu al Lyonului - sec 2, "Despre crearea omului" de Sf. Grigorie de Nyssa s.a.