View Single Post
Vechi 27.03.2007, 20:27:23
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ARHANGHELUL
Citat:
În prealabil postat de odin
Tot nu mi-ai raspuns la intrebarea unde scrie in texte... `Dupa asemanare` se refera la faptul ca am fost creati spre a ajunge la desavarsire, se refera la scopul creeri nostre, inseamna `chipul` in potenta... adica avem sadita in noi posibilitatea de a ajunge asemeni lui Dumnzeu - nu suntem perfecti, insa putem ajunge... suntem creati `dupa chipul lui Dumnzeu, si spre asemanarea cu El`... Citeste orice dogmatica ortodoxa si o sa vezi ce inteleg prin `asemanare`....este vorba de o dinamica a chipului, a calitatii de persoana care ne-a fost data de Dumnzeu pt. a fi asemeni Lui...
Am spus ca eu cred nu ca scrie in Biblie.
Am dedus din cuvantul "asemanare".
Dupa cum vezi, `asemanare` inseamna altceva, in conceptia Bisericii. Bineteles ca poti contesta miile de pagini scrise de teologi (si ma refer la Maxim Marturisitorul, Damaschin, Grigorie de Nyssa, Staniloaie - pe care ai dreptul sa le negi, doar daca le-ai citit), insa asta nu schimba cu nimic faptul ca asa stau lucrurile. Pe de alta parte, nu mi se pare corect cum procedezi (dupa cum am zis mai sus)... ce argumente logice te-au facut sa crezi ca `asemanarea` din textul de la Fac. 1, 26-27 face referire la faptul ca omul este din `Dumnezeu`? Semantic vorbind, te gandesti la o asemanare, nu? Nu ca ceva este din ceva... Asadar, ce proces logic ai urmat pt. a ajunge la concluziile postate de tine la inceputul topicului? As vrea un raspuns de genul: `Pai, uite: vaca este o pasare. Eu stiu ca toate pasarile au aripi. Asta m-a facut sa cred ca si vaca, fiind o pasare, are aripi. Asadar pot sa zic ca vaca are aripi` - un astfel de discurs logic as vrea... as vrea sa vad exercitiul logic facut de tine, asta daca nu cer prea mult...
Reply With Quote