Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
Da-mi voie sa am indoieli asupra unei idei fata de care Biserica nu are curajul sa se pronunte clar si fara ambiguitati.
Chestia asta cu "nici nu a afirmat dar nici nu a negat" nu-mi demonstreaza nimic.
|
Ai dreptate sa te indoiesti! Dogmele Bisericii sunt mai mult decat simple "invataturi de credinta"! Sunt "bariere" stabilite de Sfintii Parinti ca raspuns la diferitele erezii ce au aparut de-a lungul primelor opt secole ale Erei Crestine. Biserica si Sfintii Parinti au combatut ideile eretice si le-au marginit cu "dogmele" pentru a-i avertiza pe crestinii ortodocsi sa nu "cada" in erezie! Iar Sfintii Parinti sunt ierarhii si parintii care au participat la Sinoadele Ecumenice si si-au pus semnatura pe dogmele care traseaza limita dintre Ortodoxie si erezie. Ultimul mare Sfant Parinte este Sfantul Ioan Damaschinul (cel mai stralucit luptator impotriva iconoclasmului) care a lasat Dogmatica sa, ca o incununare a "operei" de combatere a ratacirilor de la dreapa credinta. Este cartea pe care, dupa Sfintele Scripturi, ar trebui s-o cunoasca orice crestin care-si spune otodox.
Deci, revenind la "vamile vazduhului", desi apar in literatura haghiografica, pot fi luate cel mult ca niste alegorii! Nici pomeneala de dogma sau invatatura! Ele fac parte din niste scrieri pe alocuri indoielnice, atat prin continut cat si prin autorii lor, care se adresa unei multimi mai degraba neinstruite. Raman la parerea ca sunt o viziune ignoranta si puerila, iar cei care citesc Dogmatica Sfantului ioan Damaschin vor vedea ca aceste 'vami" nu-si gasesc catusi de putin locul in Dogmatica ortodoxa!