View Single Post
Vechi 28.03.2007, 10:53:36
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Macarie
Pe mine sincer ma intristeaza lupta asta cu catolicismul, care difera in cateva puncte, pe cand o multime de secte si protestantisme intorc invatatura cu susul in jos de-a dreptul, si unde fiecare face cum ii vine lui "democratia" sau isi face secta proprie.
Desi catolicismul este mai putin indepartat de ortodoxie decat protestantismul, el este mai eficient in a produce confuzie intre ortodocsi. Iar incapatanarea cu care vorbeste de papalitate si cele ce decurg din aceasta (in opinia mea niste invataturi profund gresite) si dorinta de a ni le impune si noua, mi se pare ca reprezinta suficiente motive pentru a sta fermi pe pozitia noastra ortodoxa fara a le face concesii.
Catolicii si-au facut un obicei din a face tot felul de compromisuri. Daca si noi o luam pe calea lor, crestinismul autentic va fi pe cale de disparitie. Parintii duhovnicesti nu degeaba se impotrivesc modului de traire catolic. Ar fi o mare greseala sa-i consideram si noi pe Parinti niste extremisti. Ei au cultura Duhului (Pr. Rafail Noica), cea mai inalta cultura.
Yannaras si Sf. Iustin Popovici au niste scrieri in care dezvaluie marile pericole ale catolicismului. Catolicismul este la originea "civilizatiei ereziei" (Yannaras) din Occident. Protestantismul este un "efect" al deraierii catolice de la apofatismul credintei crestine.

Nu este deloc o lupta lipsita de importanta mentinerea noastra in credinta Parintilor. Nu trebuie sa urmam dintr-o falsa iubire ratacirile celorlalti. Nu-mi place sa folosesc cuvinte mari sau sa jignesc, dar cred ca miza este prea mare. Eu ii iubesc pe catolici, dar nu catolicismul.
Reply With Quote