Citat:
În prealabil postat de cotoracia
Dar daca nu-ti convine tie asta, nu trebuie sa te incapatanezi sa ne convingi pe toti ca nu este asa. Cand cei doi inteleg asta si se invoiesc, inseamna ca au ajuns la un nivel foarte ridicat de induhovnicire, iar cand au ajuns la acest nivel, au o altfel de abordare a problemei impreunarii.
Cand nu e post si nu sunt zilele in care nu se cade sa te impreunezi, atunci este oprirea infranarii, nu cateva zile in timpul postului, cum sustii tu.
Infranarea "pentru o vreme" inseamna exact perioada postului, nu "pentru o vreme in timpul postului.
|
Eu nu am spus ca daca un cuplu este de acord sa tina tot postul nu este bine. Este foarte bine pentru unii daca vor si pot sa tina acest post. Dar nu este bine pentru orice cuplu, asta am spus. Pentru unele cupluri acest fel de infranare pe termen prea indelungat nu este buna.
Pot da exemple.. Sunt cupluri care au alta asceza de tinut, sunt confruntati cu boala de exemplu, si viata lor sexuala oricum nu este prea exuberanta,
oricum trebuie sa se abtina adesea din alte motive decat postul. Sau au probleme de potenta sau frigiditate, care au cauze profunde, si este important pt ei sa incerce sa le depaseasca prin tradrete relativ continua. Sau sunt intr-o situatie tragica, traiesc lucruri dramatice, asa ca dragostea dintre ei, inclusiv trupeasca, tandretea expimata si fizic, poate fi o consolare, un liman de iubire si mangaiere reciproca si de uitare a necazurilor. Sau se vad foarte rar, lucreaza de exemplu pentru o vreme in orase diferite.. Se pot da multe exemple dar este un domeniu intim si greu de explorat asa, teoretic.
Ce vrea sa spuna sfantul Pavel este interpretabil, din moment ce nu precizeaza de catea vreme e vorba. In orice caz spune 'cu invoiala'. Nu vorbeste de perioade lungi stabilite de altii, cel putin nu literal.
Teoriile despre sexualitate si sarcina vs alaptare sunt teorii, pur si simplu...
Hai, sa nu ne certam iarasi, cotoracia. Fiecare isi spune parerea, fiecare incearca sa convinga. Poate o fi un pacat sa vrem sa avem dreptate, este o sabiciune omeneasca, dar nu este numai a mea.