Citat:
Ar trebui ca si sexualitatea noastra sa fie, ca orice aspect al umanitatii noastre, dat lui Dumnezeu si trait cu multumire si jerfta.
|
Ok, se poate ca din cauza propriilor mele patimi sedimentate pe parcursul anilor, eu sa nu pot ajunge la genul ala de traire cand fac sex. Imi vin cu totul alte lucruri in minte si in trup, numai la unirea lui Iisus Hristos cu Biserica nu ma mai pot gandi, si daca as face efortul s-o gandesc, m-as racori instantaneu :)
Pe de alta parte, daca ar fi cineva atat de curat in simtire, si ar trai sexualitatea cu multumire, ca pe o jertfa si inchipuind legatura dintre Hristos si Biserica, sunt convinsa ca s-ar putea abtine in post si in zilele de Sarbatoare, fara probleme, pentru ca impulsul sexual ar fi curat, ar putea fi amanat etc.
Si ca o ultima remarca, in urma cu cativa ani, citeam Osho (nu frecventam biserica, fiind crestina doar cu numele, in orice caz, nu atee) si inca de la primele pagini ale unei carti ma gandeam "wow, ce bine le zice!" pana am ajuns la un paragraf in care el descria un cuplu, dandu-i ca exemplu, care in timpul unui act sexual prelungit, rosteau
Tatal Nostru. Chiar si neavand nici un pic de mobila crestina la mansarda, stiind numai, intr-o maniera mai mult superstitioasa, ca nu te joci cu Dumnezeu, cu Tatal Nostru si cu Iisus, ala a fost momentul in care am inchis cartea, pana aici, si l-am aruncat pe Osho cat colo pentru eternitate.
In orice caz, I stand by my word: nu am spus ca relatiile sexuale ar fi pacatoase, dar in continuare le vad ca fiind cu totul neavenite in zile de Sarbatoare (poate mai nepotrivite chiar decat in zilele de post). Pentru ca macar de sarbatori si in posturi ar trebui sa dorim sa ne asemanam cu Hristos, fie prin infranare, fie prin biruinta asupra materiei si mortii -- iar relatiile sexuale nu-si gasesc locul in asemanarea asta oricat am incerca sa-i gasim unul.
In Post si Sarbatori deci cred ca suntem macar datori sa
incercam (ca reusim sau nu, asta e partea a doua, dar incercarea moarte n-are) sa prefiguram existenta pe care o vom avea (nadajduim) in Imparatia Cerurilor, unde Iisus Hristos a zis ca vom fi precum ingerii (fara a fi ingeri), nici nu ne vom insura nici nu ne vom marita.
Nu cred ca de-aici rezulta ca relatiile sexuale in cadrul cuplului ar fi pacat, dar cred ca renuntarea de bunavoie la ele, in zile de post si de sarbatoare, inseamna ceva, ceva ce o sa aflam abia pe lumea cealalta.