View Single Post
Vechi 05.03.2010, 13:33:11
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul Vezi mesajul
In aparenta, rezultatul alegerilor este batut in cuie, dar nu de catre T. Omniscienta lui T vine in acest caz din atemporalitate care ii permite sa vada in orice moment ceea ce va face si va alege X.

Dau un exemplu mai concret. Eu sunt atemporal. Stiu ca maine Eugen imi va arunca mobilul de la fereastra si mobilul se va sparge in bucati, pentru ca fiind atemporal, pot sa vad (si) viitorul. A doua zi, Eugen imi arunca mobilul de la fereastra.

La prima vedere, Eugen parea "sortit" sa imi arunce mobilul. Vasile, prietenul lui Eugen, mai sarac cu logica, a afirmat chiar ca Eugen ar fi fost predestinat sa imi arunce mobilul. Nimic mai gresit. El ar fi putut la fel de bine sa nu mi-l arunce sau sa mi-l inapoieze, eu nu am intervenit cu nimic in nici o directie.

Orice ar fi facut Eugen, eu as fi stiut pentru ca sunt atemporal. Dar alegerile lui Eugen nu se coreleaza cu ceea ce stiu eu ca el va face - corelatia este inversa. Eugen nu mi-a aruncat telefonul pentru ca eu stiam ca el mi-l va arunca pe fereastra - eu stiam ca Eugen imi va arunca telefonul pe fereastra pentru ca a doua zi el chiar mi-a aruncat telefonul pe fereastra.

Sper ca acum sa fie suficient de limpede :)
Nu ti l-a aruncat pe fereastra pentru ca tu stiai ca il arunca, ti l-a aruncat insa pentru ca iti dadeai intilnire cu nevasta-sa. Si Vasile spune ca esti cam nesimtit, dind vina pe Eugen ca ti-a aruncat mobilul, stiind ca il va arunca daca te culci cu nevasta-sa