@Jane Says - fiecare se simte in felul ei, prin sensibilitatea sa. Initiatoarea topicului, eu si alte femei ne simtim rau si de asta scriem aici si intrebam.
Uita-te si tu asa pe listele de discutii. Observi ceva? Se discuta si judeca numai femeile aproape:
- cum sa intre in biserica, unde sa se aseze si cum, cum sa se imbrace, basma sau nu, curatia in anumite zile ale lunii, lauzia, ca ispitesc barbatii, n-au voie in altar, n-au voie in biserica sa citeasca, sa faca nu stiu ce etc., sa faca prunci, dar daca s-ar putea fara barbat (ca trebuie sa tina si post trupesc, indiferent cand este ea fertila, etc.). mai jos undeva scrie Dorin despre femeia desfranata.
Intr-una femeia este cumva in plus.
Se mai si citeaza din unii parinti monahi, care se iau dupa V.T si dau cu fermeia si familia de pamant.
Sincer le admir pe cele care nu-si fac probleme. E mai bine asa, dar nu toata lumea are taria asta.
Maica Domnului a fost "aleasa", a avut o situatie si pozitie speciala. Si totusi nici ea n-a fost (impreuna cu celelalte femei, mironositele de ex.) la acelasi nivel cu barbatii. El, Mantuitorul a respectat femeile in general, dar nici El nu le-a considerat egale cu barbatii. Repet, macar le-a respectat si ajutat si le-a iertat pacate si prin legea sa noua a mai imblanzit situatia femeii.
In biserica se citeste rar din V.T cate ceva (psalmi, sau am inteles ca si cantarile provin in mare parte din V.T, nu stiu insa sigur).Proorocii mai sunt in V.T (Sf. Ilie de ex.).
Ortodoxia se bazeaza pe legea noua, pe Noul Testament.
Vechiul Testament este in/pentru Iudaism.
Si totusi multi parinti monahi (ex. par. Cleopa) se bazeaza intru totul pe V.T in judecata. Si rau fac.
@Marius - corect spui de asumarea conditiei. Asa ne-a facut Dumnezeu. Da, El asa ne-a facut, nu ne judeca, vin in schimb oamenii sa ne judece si sa ne desfiinteze in numele Lui si a bisericii. Asta este problema.
Nu ce vrem noi, ci ce vor oamenii de la noi.
Si cum puteti voi sa spuneti, cum va vine, chestia asta cu femeia chipul bisericii, sau femeia este biserica, iar barbatul preotul, ceva in genul asta, cand voi spuneti singuri ca femeia este pacatoasa si nu este curata si sa stea colo, sa nu intre colo, sa nu si sa nu.
Pai va contraziceti grav! Hotarati-va si nu mai vobiti in metafore din astea derutante.