Citat:
În prealabil postat de veveritza
Ti-am mai raspuns ca de multi ani;
Si de cand l-am cunoscut pe parintele am duhovnic, de atunci am invatat ce inseamna cu adevarat spovedania; si duhovnicul meu nu e "visarionist"
Acum revenind la discutie, chiar nu ti-e frica de mania lui Dumnezeu cand afirmi ca visarionistii merg pe ideea de a nu avea duhovnic? incearca sa ai un moment de sinceritate cu tine macar daca nu cu altii; adica tu stii foarte bine ca suntem indemnati la spovedanie chiar si de doua ori daca se poate, la inceputul si la sfarsitul postului mare si tu vii si faci cu asa o usurinta asemenea afirmatii?
Nu-mi gasesc cuvintele, crede-ma ca sunt pur si simplu bulversata, asta chiar nu credeam sa o aud vreodata; Domnul sa aiba grija de tine si sa-ti scoata in cale duhovnicul potrivit!

|
Eu spun doar ce am vazut si auzit eu. Nu inventez nimic.
Il stii pe nea Ion Leonida? Ar trebui sa-l stii daca esti asa "veche" cum zici.
Era un membru marcant al lucrarii.
Am avut o intalnire cu el la padure, mai multe grupe. Stii cum se faceau.
Si acolo ne-a tinut un fel de predica, unde pe langa mesajul omniprezent ca vine sfarsitul lumii in curand (dupa cum zicea el atunci era ceva la 1 an), tin minte un masej foarte clar.
A zis ca nu trebuie sa cautam duhovnici cu renume, trebuie sa mergem la cei din bisericile unde mergem de obicei.
Pentru ca ei sunt doar niste "popi" la care trebuie doar sa ne marturisim pacatele, iar adevarata duhovnicie o luam din predicile lui Taica Parinte. Mai erau acolo Nuti "mare", Mariana "mare", Lenu si altii al caror nume nu mi le aduc aminte acum. Si nici unul nu a zis: "nea Ioane, stai putin ca nu e chiar asa".
Stiu cazuri de baieti care au spus ca vor sa mearga la unii duhovnici cunoscuti pentru a se spovedi.
Intotdeauna te faceau sa-ti para rau ca ai spus cu voce tare asa ceva.
Stiu multi baieti care aveau duhovnici renumiti, unii chiar mari duhovnici din manastiri, dar nu stia nimeni. Aceeasi problema era si cu cartile si predicile altor parinti. O caseta audio cu pr Arsenie, spre exemplu, nu putea fi ascultata "la grupa" decat dupa ce o asculta epitrolul. Chiar si asa, ti se spunea: "ce nevoie ai de alti parinti? nu-l ai pe Taica Parinte?".