View Single Post
Vechi 08.03.2010, 00:15:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Frumos articol :)
Si mie imi place modelul, si imi place mai ales acel lucru care i se reproseaza: absenta elementelor contemporane.
Jalnic articol. Ma asteptam la mai mult discernamant..

Este genul de retorica la care te astepti sa dai intr-un discurs protestant, in care incerci sa fii convins ca e in interesul tau cel mai bun si esti un om grandios daca inghiti o poveste patetica care urmeaza sa se traduca intr-o actiune impotriva interesului tau spiritual.

Va sa zica suntem un popor grozav, niste oameni miraculosi, paradoxali, extraordinari prin acele fapte extraordinare si marete care lipsesc cu desavarsire din peisajul ultimilor 60 ani, si putem pastra aceste laude cu conditia sa nu fim gica contra unor idei considerate inaintea oricarei demonstratii logice, marete, grandioase, menite sa "ne scoata din latenta", care va sa zica sa ne redea lipsa de initiativa care am avut-o in ultima perioada, initiative care nu pot apartine fara doar si poate decat "marilor barbati" (periuta..periuta..)

Cu alte cuvinte, politica un dezastru, dezastru economic total, datori vanduti, ce am avut am drat aproape pe gratis iar banii au ajuns in buzunarele altora, tara aproape dezmembrata, milioane de avorturi, crestinismul ortodox real undeva pe la 5%, toata lumea discuta pe la colturi sau da din umeri, construim o catedrala exorbitanta si totul se rezolva.

Fara doar si poate faptul ca nu avem o viziune deschisa spre monumentalism risipitor, se datoreaza faptului ca suntem niste betivi si incapabili sa luam atitudine impotriva vointelor straine.

A se face acum, inca o data, conexiunea cu monumentul monumental menit sa ne scoata din letargie si betie.

Faptul ca nu tresarim si ingenunchiem de sublima emotie la ideea aproape-aruncarii-in-vant a sumei cu care s-ar putea construi 2000 biserici, se datoreaza faptului ca n-avem cap, n-avem inima si suntem niste furaciosi.

Cei care se opun acestui megalit, sunt fara doar si poate ne-crestini alergici la "orice eficiu religios". Ca si cand ideea de a construi un edificiu religios pentru 5000 oameni, in loc de a construi cu aceeasi bani edificii pentru 200.000 oameni este fara doar si poate o idee geniala.
Idee demna de urmasi ai unor pescuitori de suflete ce erau Apostolii.

Principiul majoritatii? Care ar fi acela? Ar gandirii ca deoarece suntem 90% ortodocsi, suntem si neaparat sustinatori ai proiectului, chiar fara sa ni se ceara parerea despre asta?

Citat:
"Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are catedrală".
Dar de ce nu ni se spune cate din statele europene care au catedrala'n'capitala mai sunt state crestine?

I-au ajutat cu ceva catedralele?I-au scos din letargia religioasa in care fara doar si poate ne gasim si noi, efectul miraculos sugerat inca din deschiderea articolului?
Raspunsul cred ca il stie oricine..
Ziduri au ridicat, cu ziduri au ramas.

Citat:
"Catedrala face parte din demnitatea unui popor."
La fel cred ca si Casa Poporului, face parte din demnitatea cu care am aratat cat de docili putem suporta 50 ani de comunism.
Si din pacate, nu rabdarea noastra este cea care s-a terminat.

Fara doar si poate, tovarasa megaliticei constructii, catedrala "mantuirii la gramada" (ce nume de marketing), va arata spre aceeasi demnitate, cu care am reusit sa ridicam ziduri in loc de a inalta suflete.

Citat:
La edificarea ei ar trebui să-și aducă contribuția orice român. Și să fie bucuros că i se dă o asemenea șansă."
Nu stiu de ce, dar seamana teribil de mult cu fericirea si sansa care i s-a acordat romanului de a construi comunismul, "omul nou", o lume mai buna, etc.
Iar daca nu binevoieste de a-si insusi aceasta mareata oportunitate fara doar si poate este un ratat, un betiv, un reactionar (in noua varianta - un anticrestin), opozoant al maretelor idei a unor mareti oameni etc.

Citat:
"Alții, apărătorii statornici ai culturii de odăiță, care nu au nici o legătură cu ceea ce este conștiința demnității naționale.."
Fara doar si poate constiinta deminatii nationale n-au avut-o Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, etc. care nu s-ar fi putut cladi decat in catedrale si s-ar fi materializat fara doar si poate in constructia de catedrale.

Citat:
"Da, Catedrala Neamului ne introduce în rândul lumii civilizate."
Fara doar si poate, dar nu cred ca este neaparat necesara, lectia "lumii civilizate", cea a globalismului si societatii de consum, in care acum catedralele sunt mai degraba obiective turistice decat lacasuri de cult, am dovedit ca am invatat-o deja, prin cele cateva milioane de avorturi, laxitate morala, lipsa constiintei nationale, consumatorism, etc.

Citat:
Numai în jurul unei asemenea instituții s-ar putea cristaliza multe din cele ce țin atât de latențele, cât și de dorurile românului. (...)Construcția Catedralei, departe de a secătui buzunarele românului, le va îndestula.
Fara doar si poate in jurul Catedralei vor umbla caini cu mantuire-n-coada, pardon, erau covrigi, se vor da credite nerambursabile, se vor crea locuri de munca pentru cele cateva milioane de someri, (apropo, indoielnic ca va fi construita de o firma romaneasca sau macar cu muncitori romani), se vor mari pensiile pentru cei care o vor frecventa 3 duminici la rand, va reduce varsta pensionarii la 60 ani, etc.

Citat:
"Prin urmare, cel puțin, chiar și pentru această oportunitate, românii trebuie să-și dorească începerea cât mai repede a lucrărilor, zădărnicind acțiunile celor străini de românism, prin neam sau (in)cultură, de blocare a construirii Catedralei Neamului."
Fara doar si poate sa se fereasca ortodocsii de nu ar fi de acord cu constructia megalitului, ca automat se vor trezi distribuiti in una din cele 2 categorii: straini de romanism sau inculti.
Ca deh, asa catedrala este fara doar si poate un monument cultural si national, ca religios cam indoielnic de argumentat.

Citat:
știu și pot să depășească emblema pusă de vecinii noștri europeni cum că românii nu au simțul monumentalității, ci numai pe cel al miniaturii și odăiței
Ok, hai sa ne batem in monumentalisme, ca doar atat am invatat (si ne-a ramas) din Evanghelia lui Hristos.

Poate ca de fapt si pana la urma articolul nu este deloc rau, este o radiografie perfecta a crestinismului ramas in ortodoxia noastra romanesca: falsa mandrie nationala, construite pe vise si bolboroseala de cuvinte in timp ce pamantul tarii ne fuge de sub picioare (la propriu) si ortodoxia este la pamant, mai degraba in statistici decat in biserici, mandrie si monumentalism faronic.

De altfel n-am vazut un singur argument care sa se sprijine in Hristos.
Decat, in opozitia fata de cei care se opun lui Hristos. Dar asta nu cred ca se poate numi argument, ca de altfel tot articolul in definitiv.

Last edited by AlinB; 08.03.2010 at 14:47:34.
Reply With Quote