Citat:
În prealabil postat de sophia
F. interesante aceste citate. Am subliniat si accentuat o fraza la inceput. Asa iese adevarul la iveala.
Degeaba ne tot ascundem aici in forum dupa deget. Se spune deci clar, ca numai fecioria duce la sfintenie, iar casatoria este murdara.
Si se face diferenta intre nunta si casatorie (probabil casnicie) si n-am inteles de ce.
Prin urmare numai nunta este sfanta, restul nu, restul este murdar, desfranare.
De altfel in tot ceea ce a citat Mirabela aici, asta este esenta, asa cum pricepusem eu mai demult.
Este f.dureros pentru cei casatoriti. Si in felul acesta "sprijina" credinta, biserica pe cei casatoriti (fiindca tot s-a discutat si asta undeva).
Deh...daca toate scripturile sunt facute numai de oameni feciori, deveniti sfinti.
Cumplit de dureros pentru cei casatoriti. Suntem eliminati din start pentru treaba asta.
Imi plange sufletul si ma intreb...asa a lasat Dumnezeu? As vrea sa continui sa cred ca El este mai bun decat toti acestia.
|
Sophia,
Nu chiar asta scrie sf. Ioan. Dupa parerea lui, in acest pasaj cel putin, fecioria este superioara casatoriei, atat, nu zica ca ar fi murdara casatoria, ai inteles gresit. Fecioria duce la desavarsire mai degraba decat casatoria, dupa el, aici.
Asta nu inseamna ca asta este parerea crestina in general si ocicum nu ar putea nicidecum fi valabil pentru oricine: calugaria este o vocatie... daca nu o ai, degeaba!
Mai trebuie sa stii (ceea ce unii nu vor vrea sa auda) ca in crestinism au intrat si influente platonice, datorita carora trupul este considerat (chiar daca nu dogmatic, dar strabate mereu aceasta viziune) pana la urma ca fiind rau in sine. Mai trebuie sa tii seama si de societatea in care au aparut primii crestini: o societate hedonista, pe de o parte, si pe de alta in care sexualitatea facea parte din unele culte religioase. Este normal ca a aparut reactia un pic inversa. Tine seama si de faptul ca in acele vremuri, oamenii se casatoreau adesea si oligati de familie. Deci, mai greu sa vezi in asta o cale de mantuire, orice ar fi spus teoria..
Incearca sa vezi la sfantul Ioan lucrurile frumoase si pozitive pe care le-a scris despre casatorie si sexualitate, desi calugar fiind. Nu te fixa pe cateva fraze ca cea pe care le-ai subliniat mai sus.