View Single Post
Vechi 08.03.2010, 12:05:43
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mariamargareta Vezi mesajul
Vsovi spunea:
“Dar adevărurile incomode sunt că: Harul și Cuvântul e frumos la auz, la gust, la citit,...”

Răspuns:
Vsovi se arată extaziat de predicile intitulate “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, în primul rând pentru că i s-a promis pe cuvânt și i s-au dat asigurări ferme că ele provin chiar de la Dumnezeu, și în al doilea rând, pentru acuratețea în sine și frumusețea atrăgătoare a textului.

Multe predici sectante sunt frumoase și adânc pilduitoare, dar, pe ici pe colo, în punctele esențiale, învățătura sănătoasă primită de la apostoli este înlocuită cu interpretări fanteziste și hazardate, adesea eretice. Așa că, în nici un caz nu trebuie să avem drept criteriu “ bun este textul care-mi alină sufletul și de la Dumnezeu este tot cuvântul care îmi desfătează auzul”. Predicile pucioșilor (alcătuite de învățători după gusturile lor), în afară de faptul că sunt un fel de basme logoreice și redundante, sunt împănate și cu multe sfaturi bune, dar asta nu înseamnă sine qua non că provin de la Dumnezeu. Tocmai de aceea este atât de periculos să te iei după aparențe, fără a cerceta cu stăruință dacă duhurile care le dirijează din ascuns sunt de la Dumnezeu sau nu.

Simțurile omului (auzul, gustul, văzul) sunt adesea înșelate de către diavol. Iată ce spune Biblia despre simțul gustului:
Bună e la gust pâinea agonisită cu înșelăciune, dar după aceea gura se umple de pietricele.” (Pilde 20,17)

Și iată cum ne atenționează Sfântul Apostol Pavel despre slăbiciunea simțului auzului:
“Propovăduiește cuvântul, stăruiește cu timp și fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare și învățătura.
Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci – dornici să-și desfăteze auzul – își vor grămădi învățători după poftele lor,
Și își vor întoarce auzul de la adevăr și se vor abate către basme.”(2Tim. 4:3,4)

Iar despre aparențe, care înșeală simțul văzului atât de tare încât diavolii sunt confundați cu îngerii, iar apostolii mincinoși cu “proorocii” vremurilor de pe urmă, iată ce spune același apostol:
Pentru că unii ca aceștia sunt apostoli mincinoși, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos.
Nu este de mirare, deoarece însuși satana se preface în înger al luminii.
Nu este deci lucru mare dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor.” (II Cor. 11,13-14)

Așadar, greu și dureros lucru pentru mântuirea omului este ca el să se ia doar după aparențe! Așa s-a ajuns ca mulți să afirme cu convingere că “toate religiile și toate sectele sunt bune, pentru că ele te îndreaptă, fiecare pe calea ei, către același Dumnezeu, Creatorul cerului și al pământului”.
Un simpatizant de acest gen, care crede că toate religiile (creștine – eventual, ca amendament) sunt bune, pare a fi și amicul nostru Vsovi, asta rezultând din felul cum pledează el sistematic pe acest Forum, apreciind că învățăturile sectare sunt pentru noi ceilalți, care nu suntem de părere cu el, “adevăruri incomode”. Ba nu sunt incomode deloc, îi răspundem. Eu, de pildă, mă simt perfect și în largul meu spunând lucrurilor pe nume și demonstrând cu exemple de viață concrete că simpatiile necontrolate cu sectele sunt periculoase și pot deveni de-a dreptul nocive.
De aici, de la simpatiile cu sectanții, până la a-i vizita și a te ruga împreună cu ei – lucru blamat de canoanele ortodoxe – nu mai este decât un pas. Aici rezidă pericolul tratării cu superficialitate a temelor religioase de către cei care nu au pregătirea necesară, ci doar o bună și solidă părere de sine.
Câtă luptă cu morile de vânare de vânt născocite din ciuntirea textului meu citat spre o interpretare absurdă, spre o acuzare și o târâre spre lapidare eretică:

iată citatul meu:
„Dar adevărurile incomode sunt că: Harul și Cuvântul e frumos la auz, la gust, la citit, la ce vrei dumneata dar copiii nu vor să și trăiască învățătura, nu vor să ia hăinuța (și coiful credinței) dar și cămășuța neprihănirii, și Domnul, departe de a cere ascultare oarbă sau supușenie absurdă ori frică disperată ca de tiranul cel rău și trufaș, ci El, sărmanul Domn, plin de dureri și de răni de la părinți și copiii cere ca să-și ia ei sarcina de a trăi conform cu învățătura la modul serios, și să nu inventeze cruci false, griji deșarte, înțelepciuni omenești ori alte născoceli noi ori gata născocite ca să le slujească pe acelea fiindcă alea nu dau viață, alea nu duc nicăieri... decât sunt trăiri comune de vise comune omenești, visele visătorului ce se visează... ceva.”

Citat:
MM:
Vsovi se arată extaziat de predicile intitulate “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, în primul rând pentru că i s-a promis pe cuvânt și i s-au dat asigurări ferme că ele provin chiar de la Dumnezeu, și în al doilea rând, pentru acuratețea în sine și frumusețea atrăgătoare a textului.
-Nu știu ce insinuezi? că am fost în sfânta Cetate a Noului Ierusalim de la Puciosa? sau că am discutat telefonic sau în alt fel cu cineva care să mă fi asigurat ferm sau să-și fi dat cuvântul? Așa ceva e pură mitomanie și fabulație, întrucât am mai spus că nu am întâlnit pe nimeni dintre ei, n-am fost niciodată acolo, doar că mi-a dat Dumnezeu să cred și să mărturisesc Adevărul, și anume că ei sunt Biserică Validă și plină de Har și Drept Slăvitoare a lui Dumnezeu, Carele nu este altul decât sfânta Treime cu toți sfinții Săi, care se vestește prin cele 7 sfinte Trâmbițe îngerești...
-Bine că recunoști în al doilea rând acuratețea și frumusețea atrăgătoarea a textului, dar ai uitat de înțelepciunea tainică și mîngâietoare și mântuitoare a Lui, a Textului: Cuvântul lui Dumnezeu.

continuarea mai jos

Last edited by vsovivi; 08.03.2010 at 12:09:12.