View Single Post
Vechi 08.03.2010, 14:56:35
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Nu, pacatele de capetenie sunt cunoscute de toata lumea si sunt exprimate de insusi Mantuitorul prin cele zece porunci.
Dar sunt multe pacate inventate, practic, de-a lungul timpului de terte persoane presupuse desavarsite si catalogate ca " cele mai grave, cele mai importante, cele mai mari si tari..." in timp ce unele dintre acestea, nu doar ca nu au legatura cu cele zece porunci, nici macar nu deriva din acestea.
Dar se stie ca ne-am impotmolit in detalii inutile despre amarata viata omeneasca, despre amarata naturalete a omului si despre propria fiinta considerand-o un esec, de multe ori, denigrandu-i instinctele in asa masura incat sa se ajunga la un paroxism in materie de credinta.
Poate ca ne este mai convenabil sa tinem cont de atata pacate inchipuite si inofensive, decat de iubirea care ar trebui sa primeze cu sacrificiu in viata fiecaruia , tocmai de aceia ne agatam de aceste pacate infime care, in realitate nu conditioneaza mantuirea, reprezentand doar accesorii ale drumului spre aceasta dobandire.
Apropos ! Unde spune Mantuitorul ca este pacat sa te culci cu sotia miercuri, de exemplu ? Stiu, o spune Cuviosul cutare si cutare, dar mai ales cel care a trait in pribegie lipsit de orice relatie sexuala, poate tocmai de aceia si-a permis acest lux, sau poate ca din frustrarea nestiintei in cauza.
Nu stiu si nu aveti decat sa-mi aruncati cu pietre in cap, dar stiu ca multe supozitii mai exista in teoria asta ortodoxa ajungand pana la a da deoparte adevaratele principii si motive lasate de Dumnezeu pe pamant, pentru oameni si din firea lor.
Uneori, tind sa cred ca ortodoxia si-a format o confesiune departajata prin credinta in Sf. Parintii si alti Parinti Cuviosi cunoscuti, ajungand pana la a-i invoca pe acestia si principiile lor mai presus decat pe Dumnezeu, a carui legi lasate pe pamant uneori nu se intersecteaza cu vointa acestor Sfinti, care, sa nu uitam ca au fost si ei oameni si nu duhuri. Deseori mi se impune scrieri cu tenta de pizma si rautate care sunt scuzabile in virtutea vietii alese pe care emitatorul a dus-o, fara o aprofundare reala a vointei Lui Dumnezeu, care nu apeleaza niciodata la ura, ci la intelegere si dragoste.
Ii respect pe sfinti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa asimilez ceea ce au impus, intr-un mod robotic si fara propriul rationament, mai ales atunci cand este vorba sa-mi coordoneze viata, viata de care, pana la urma sunt strict raspunzatoare . Unele dintre aceste scrieri sunt relative, altele intra in contradictie cu insasi credinta in Dumnezeu, astfel prefer sa nu ma lipsesc de propria gandire pe care Insusi Dumnezeu mi-a daruit-o .
Cititi canoanele Soboarelor Ecumenice, cititi Anatemele, cititi restrictiile, uneori ajunse aberante, cititi despre sexualitatea conceputa de unii " Mari " duhovnici...si va veti ingrozi cat de mult se departazeaza de adevaratul motiv pentru care Dumnezeu S-a Sacrificat pe cruce pentru oameni.
Anca, draga,
Eu nu am amaraciuni si, pare ca nu pot trece tocmai pentru ca imi pasa de ceea ce se intampla, bine-nteles ca tu poti trece usor, doar este usor a " lectura " .

Last edited by ory; 08.03.2010 at 15:14:30.
Reply With Quote