View Single Post
Vechi 08.03.2010, 21:18:05
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ory, fiecaruia ii place sa exprime idei personale.. dar in materie de credinta este bine sa nu fie prea personale.. risti sa construiesti un alt crestinism.
Cat despre New Age.. am citit, dar nu am prea gasit materiale despre new age in crestinism (ci doar despre new age la modul general).
Eu inteleg ca in vremurile actuale este imposibil sa nu avem gandirea imbicsita cu conceptii new age (fara sa le definim ca atare, sigur). "Noroc" cu forumul.. avem aici reprezentanti new age de studiat (nu ca as vrea eu sa-i critic neaparat, nicidecum! Eu caut sa identific acele idei daunatoare in propria mea gandire.. nu-mi iubesc atat de mult inteligenta .. nu cred ca un IQ crescut ajuta la mantuire).
Anna, sper ca nu faci trimitere la faptul ca mi-as aprecia nivelul IQ-ului, pentru ca nu este deloc adevarat, nu pot sa spun unde ma situez si nu consider ca, neparat in sfera inteligentei, nici nu consider ca a gandi liber si fara constrangeri religioase de tot felul, reprezinta neparat o dovada de inteligenta.
Nicidecum! Eu ma exprim mai ales din traire, sunt om si nu pot sa nu ma exprim si prin prisma faptului ca , in realitate poate fi departe de mine conceptul de sfintenie, nu reprezinta o deznadajduire , ci o constatare, astfel ca ma rezum la aceasta neputinta de-a fi om, mai ales prin atata demagogie cu care suntem inzestrati...din inteligenta de care amintesti, si incerc sa fac atat cat pot, fara paravane virtuoase si fara un misticism mai mult imaginar.
Sunt om si asta reprezinta cel mai evident contrast intre adevar si minciuna...incepand de la ceea ce sunt incerc sa inteleg credinta, si nu de la ceea ce as visa sa fiu, ori au visat altii, sau ar visa cei din jur dar nu pot intrupa, decat prin firmituri aruncate printre mormanele de pacate facute din nepasare, neputinta si inconstienta cotidiana.
Daca aceasta credinta propovaduita cu atata inversunare ar fi reusit sa schimbe natura omului si sa o faca mai buna si nu mai rea ( de fapt, prin civilizatie si educatie lumea a devenit mai buna, mai libera, caci inainte habotnicismul si analfabetismul facea foarte multe victime si crea multa suferinta pe pamant ), atunci as fi recurs cu vehementa, poate, la scrierile atat de mult slavite, dar nu a reusit si traind in aceiasi mizerie printre oameni, indraznesc sa-mi scormonesc si proprii creieri de ceva principii mai conforme cu realitatea si, de ce nu, cu credinta viabila si nu inchipuita, poate asta este imboldul supravietuirii in aceasta dezolare fara egal.
Aici purtam masti si aproape intotdeuna se trezesc sa critice mai cu intoleranta, persoanele mai varstnice, necasatorite sau mult prea tinere....de ce atata subiectivism ?, cand trasaturile fiecarei perioade, a fiecarei persoane difera atat de mult, incat nu mai este nevoie de cuvinte sa le intelegem.

Last edited by ory; 08.03.2010 at 21:29:55.
Reply With Quote