View Single Post
Vechi 20.04.2006, 20:20:49
slorandus
Guest

Implicit

Phradmon si Eugen, care este diferenta dintre secta si religie? Daca un lucru marunt e greu de inteles, nici nu ma mira faptul ca lucrurile mari sunt mult ascunse in intuneric.

Eugen, ti se pare ca tonul folosit de tine pentru a raspunde celor care nu au aceleasi pareri ca si tine este unul crestinesc? Asa vorbeste un crestin? In raspunsurile tale te folosesti de citate din Sfanta Scriptura care nu au nici o legatura cu subiectul, si doresti sa impresionezi prin a arata ca esti in cunostinta de cauza.

Sa stii ca in alte religii, oamenii nu sunt invatati anumite lucruri despre ortodoxie. Insa in biserica ortodoxa, preotul isi sfatuieste enoriasii sa nu aiba de-a face cu baptisti, cu adventisti, cu penticostali, sa nu se duca la programele lor ca sa nu cada in ratacire. Deci lucrurile stau cam invers decat le stii tu.

Referitor la iertarea pacatelor, desi nu m-am gandit niciodata la asta din acest punct de vedere, sunt intru totul de acord cu esmeraldin. Un preot, care, poate este mai pacatos decat mine (asta numai Dumnezeu stie), poate sa-mi ierte mie pacatele? Mi se pare absurd. Cand Dumnezeu este la distanta de o rugaciune, eu sa cer iertarea pacatelor unui pacatos?

Si sunt multe alte lucruri care, desi nu au nici o baza in Sfanta Scriptura, se pastreaza ca Sfanta Traditie, pe care chiar Mantuitorul a condamnat-o. Marcu 7,9: "Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra". Nu conteaza ca aceste cuvinte erau adresate fariseilor si carturarilor, pentru ca daca le erau adresate doar lor, nu avea rost sa mai ramana scrise pentru noi astazi. Cuvintele ni se adreseaza si noua, se adreseaza oricui. Nu traditia, nu datina este cea care tine in viata credinta noastra, ci porunca lui Dumnezeu.

Desi porunca spune "sa nu-ti faci chip cioplit... sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti...", viata crestinului ortodox este plina de icoane si cruci inaintea carora ne inchinam si facem un adevarat cult al icoanelor. Preotul mi-a raspuns la intrebarea asta ca noi de fapt ne inchinam sfantului din spatele icoanei, si nu icoanei in sine. Dar nu vad de ce sa ma inchin unui mort, cand am un Dumnezeu si un Mantuitor viu in cer?

Desi porunca spune sa ma inchin in ziua a saptea, eu ma inchin in ziua intai, pentru ca bisericii i s-a parut mai important faptul ca Domnul a inviat in ziua intai, decat ca acelasi Domn a dat porunca sa ma inchin in ziua a saptea, si nu si-a schimbat niciunde aceasta porunca.

Desi botezul inseamna o recunoastere a lui Isus ca Mantuitor personal si un angajament ca voi duce o viata dupa exemplul Mantuitorului, noi botezam copiii la varsta de nou nascut cand nici nu stie ce inseamna acest lucru, facand prin aceasta ca inca un suflet sa fie scris in registrul bisericii.

Desi porunca spune "sa nu iei in desert Numele Domnului", folosim Numele Sau in cele mai josnice injuraturi. Si este curios ca nu vei auzi un protestant injurand, ci ne auzi tot pe noi ortodocsii.

Desi sunt oameni care duc o viata de mizerie, din viol in viol, din furt in furt, din crima in crima, pana infunda puscaria, iar cand iese o ia de la capat, iar cand moare, preotul il baga direct "in sanul lui Avraam". Iar apoi ne mai rugam pentru sufletul lui sa ajunga in Rai.

Dupa toate astea ma intreb, oare aceasta este biserica pe care si-a dorit-o Hristos si pe care tinem sus si tare ca au intemeiat-o apostolii? Te mai intrebi impotriva cui au protestat protestantii sau neoprotestantii?

Suntem orbiti de atata traditie si obiceiuri, si nu mai putem vedea ce scrie in Sfanta Scriptura. Ne multumim cu ceea ce stim, si nu mai citim nimic. Iar daca citim ceva, luam totul litera cu litera, fara sa citim in context. Asa ajungem la rataciri, si ni se pare ca tot noi avem dreptate.

Incearca sa privesti pe toti oamenii egali. Pe pamant nu este nici un om mai sfant decat celalalt. In fata lui Dumnezeu toti suntem egali, iar la Ziua de Apoi fiecare va fi tras la raspundere individual, nu va raspunde preotul pentru mine.

Daca esmeraldin a zis ca se va ruga pentru tine, lasa-l sa se roage. Il vad ca pe un crestin care citeste Sfanta Scriptura si stie ce spune, pe cand tu ai multe idei preconcepute, fara baza in Sfanta Scriptura, sau te bazezi pe pasaje scoase din context.

Va doresc si eu tuturor zile frumoase in aceasta perioada!
Reply With Quote