Citat:
MM:Întrebare: De ce a mințit Gigel? Gigel n-a auzit niciodată Cuvântul în primă instanță, ci numai citit fiind de către Nicușor. Iar bâlbâielile lui, atunci când este rugat să explice cum “coboară” Cuvântul din cer, au o explicație extrem de simplă: nu poți descrie un fenomen care îți este complet străin.
|
Asta ai dedus dumneata: că a mințit și că nu aude, fiindcă dumneata pretinzi că ar fi trebuit să se lase ispitit și să spună ceea ce vrea reporterul sau ce ai vrea dumneata, dar că aude sau că nu aude e treaba lui, la fel și cu ce anume mărturisește căci socoteală o să dea lui Dumnezeu, iar din dialog:
Citat:
REPORTER(Cristian Tabără): Asta înseamnă că, într-un fel, dumneavoastră ați corespuns cerințelor, ca să spunem așa …ăă… care au… ales să locuiți în această mănăstire … și înseamnă că vă numărați printre cei care aud “Cuvântul lui Dumnezeu”… în sfârșit...cum să zic…în primă instanță…
GIGEL(Gheorghe Pantelimon): Da!
REPORTER(Cristian Tabără): Explicați-mi, cum… cum e, să se întâmple asta?
GIGEL(Gheorghe Pantelimon): Asta este un… nu știu cum să vă spun, dar este un lucru care nu știu dacă se poate explica. Nu ține de… nu poți să explici așa ceva… e mai presus de… adică nu este o taină pe care să o ispitești, sau să…
|
se înțelege:
1.Din textul citat nu reiese că neapărat a afirmat că el sigur aude, ci că se numără printre cei ce aud, a corespuns cerințelor și locuiește în mănăstire, deci nu a mințit în opinia mea și a răspuns clar: Da!
2.La insistența de a explica taina de a locui printre cei ce locuiesc în mănăstirea unde se aude de sus Cuvântul lui Dumnezeu el se arată nedornic de a explica sau chiar nu știe să explice taina spunând că nu poți să explici fiindcă explicând ispitești această taină, deci că aude sau că nu aude, îi este foarte clar că explicând, satisfăcând curiozitatea necredinței unora sau a lui defapt ispitești taina, lucru de care e conștient că nu se cuvine a spune „vrăjmașilor tăi taina ta nici sărutare ca Iuda nu-ți voi da ci ca tâlharul strig pomenește-mă Doamne când vei veni întru Împărăția Ta...”
Deci în concluzie, să presupunem prin absurd cea mai nefavorabilă situație, că el nu aude, dar iată că mărturisește prin credință că unul măcar din cei 14 Îl aude pe Cuvântul lui Dumnezeu, deci mărturisește că unul din ei nu inventează ci aude, crezându-l pe acela care îi spune că Îl aude pe Iisus. Acest lucru nu înseamnă că Gigel minte, ci tu dorind ca el să fie mai tranșant ai vrea să-l poți trage de limbă ca să spună bîrfe, și văzând dumneata că nu se lasă atunci crezi că acuzîndu-l de minciună acesta o să spună ceea ce ai vrea dumneata să auzi, adică faptul că numai Mihaela aude Cuvântul.
Să zicem că ar fi numai Verginica, Maria și Mihaela, martori credibili, și iată deja că în cazul cel mai nefavorabil și avem 2 sau 3 martori ai Cuvântului lui Dumnezeu așa cum cere la legea dată prin Moise, la care se adaugă cei prezenți care au auzit când a grăit Domnul prin primele două în stare de somn profund deci inconștiente de ce se grăia, respectiv au văzut sau auzit când Mihaela a scris sau a spus Cuvintele pe care ea le aude și care în mod clar nu sunt ale ei. Deci ce mai vrei? E mărturia lor, și a celor ce au auzit sau le-au văzut vorbind sau scriind și le-au crezut.
Iar din interviul luat lui Gigel nu se poate trage concluzia că e mincinos căci el a răspuns cu: da! la propoziția cu două întrebări într-o frază, lăsând să se înțeleagă că și el aude, dar nu știe să explice și nici nu pare că ar vrea să explice întrucât e conștient că s-ar lăsa ispitit, lucru de care tu te arăți sigură că el mințea, că ți-o fi zis ție nenea, dar din textul dialogului nu se poate deduce că mințea ci iată știi tu mai bine din bârfe ce rezultă din dialog. Iar de aici până la a-l acuza de minciună, doar o minte de ofițer ghestapo ar fi în stare să afirme fără rezerve și cu atâta ocăreala fricoasă ca a unei mame ce se teme de nenia și ocărăște copiii ei sau ai altora că nu fac pe plac lui nenia... iar dacă nu fac pe plac lui nenia și tanti aia a lui, Grijania, atunci musai copiii e(sic!) mincinoși. Păi e frumos să obligi pe cineva la mărturisit adevărul? Sau tu te afli la proces? Păi da, că doar sunteți procurorii acuzării aduse înaintea conciliului dictatorial inquizitorial unde prezident senatorial e însuși Pisikaa...
Deci mă întreb când ai să încetezi cu ocara asta cinică în stil de mamă nemulțumită de copii, că nu ascultă... când? Sunt ei copiii tăi? Cum de îți permiți ca să calci în picioare și să acuzi cu atâta nonșalanță de minciună, sau e cineva dator să mărturisească dacă nu vrea? Și e pentru asta un mincinos? Poți fi acuzat cu minciuna doar atunci când promiți, te lauzi, vorbești, asiguri pe alții că o să faci și o să dregi după care îi lași baltă fără motiv, deci apoi faci altfel de cum ai promis sau ai jurat sau ai afirmat, te lepezi sau te pierzi sau te delași din voie liberă trăind altceva decât vorbești, sau poți să minți atunci când mărturisești strâmb ceea ce ai văzut sau ai auzit cu scopul de a da câștig înșelăciunii, că ai și tu un folos de acolo, dar câtă vreme ai răspuns frumos așa cum te-ai priceput, cum poți să fi acuzat cu minciuna? Și referitor la ce? Ca să nu fi prins în cuvânt de lingviste? De farisei? Păi se vede că lui puțin îi păsa de explicații și de farisei, ci lui îi păsa mai mult de Taina Sfântă, ca să nu ispitească pe Dumnezeu, fiindcă el ar fi căzut în ispită... explicând ceva ce nu se poate explica. Dar dacă ești grozavă atunci te rog explică dumneata una din minunile făcute de Dumnezeu prin Moise pe vremea lui Faraon, sau după aia prin pustie. Că doar ai zis că e mincinos că nu știe să explice, atunci explică dumneata cum auzi ceea ce auzi sau vezi? Ce se întâmplă cu tine de auzi un glas care îți vorbește... de om sau de duh rău sau de ce o fi... cum se face că îl auzi? Nu apela la vrăjitoriile științifice sau medicale ci spune tu cu cuvintele tale și explicațiile tale. Orbul a văzut oamenii ca pe niște copaci, apoi a văzut și a mărturisit: Văd! sau surdul sau mutul... dar te rog să explici dumneata minunile... cum s-a ridicat slăbănogul de și-a luat în spate și patul și s-a dus cu el... explică te rog...
păi îți explic eu: „Fiul Omului are pe pământ puterea ca să ierte păcatele”... așa.
Mai pot îndrăzni să îți zic că și eu iarăși vă iert? :)