Uite ce e, eu nu fac decat ceea ce face Biserica Apostolica de 2000 de ani, imi apar credinta stramoseasca pe care au avut-o bunicii, stra-bunicii, stra-stra-bunicii..., Constantin Brancoveanu, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si toti romanii. Ai vrea ca preotul sa-si invete enoriasii sa se duca la altii cu alte invataturi, dupa principiul ca "tot Dumnezeu e si acolo"? [i]Sancta simplicitas[/u] sau ce sfanta prostie mai e si la noi la romani. Atunci unde ar fi deosebirea intre adevar si minciuna, intre Biserica intemeiata de Apostoli si cele ale lui Luther, Calvin, Zwingli, Pusen, Smith, Williams, Snew, White, Rowen, Russel...? Iar ce fac altii, in alte religii, ii priveste direct si personal.
Imi pare rau ca n-ai citit ceea ce am postat anterior pentru "esmeraldin", referitor la preotie, si nu ma mai obosesc sa postez din nou, dupa proverbul "popa nu toaca de doua ori..." ca oricum "aveti urechi si nu auziti, ochi si nu vedeti" (Mt. 13,14) asta fiindca tot ma acuzi ca ma folosesc de citate din Sf. Scriptura fara nici o legatura cu subiectul?! (ar fi bine sa te uiti mai intai), ca doresc sa impresionez?! (pe cine?). A, mai e chestia aia care iti place cum suna, din moment ce ai repetat-o de doua ori, cu citatele desprinse din context... pai asta e acuza care vi se aduce voua.
In ceea ce priveste Sfanta Traditie este adevarat ca anumite pasaje pe care le cunoastem condamna traditiile oamenilor, dar în general se ignora alte pasaje cu acelasi subiect.
"Deci, dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra." (2 Tes. 2,15)
Cuvantul tradus aici drept “predanie” sau “traditie” este cuvantul grecesc paradosis – care desi este uneori tradus diferit in anumite traduceri protestante, inseamna, in mod literal "ceea ce este transmis". Este acelasi cuvant care este folosit in sens negativ cu privire la invataturile fariseilor (Marcu 7:3, 5, 8), sau cu privire la invataturile crestine corecte (1 Corinteni 11:2, 2 Tesaloniceni 2:15). In cazul acesta, ce face ca traditia fariseilor sa fie falsa, iar a bisericii adevarata? Sursa! Hristos a aratat clar sursa traditiei fariseilor atunci cand o numeste “datini omenesti” (Marcu 7:8). Dar Apostolul Pavel, referindu-se la Traditia Crestina, spune, “Fratilor, va laud ca in toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile cum vi le-am dat.” (1 Cor. 11,2). De unde a preluat el aceasta traditie? “Caci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat si voua” (1 Cor. 11,23). La aceasta se refera Biserica Ortodoxa atunci cand vorbeste despre Traditia Apostolica – “Credinta data (paradotheise) odata pentru totdeauna sfintilor” (Iuda 3). Sursa ei este Hristos, Care a dat-o in mod personal Apostolilor prin tot ce a spus si facut, cu un continut atat de vast incat “lumea intreaga nu ar cuprinde cartile” (Ioan 21:25). Apostolii au transmis aceasta cunoastere intregii Biserici, care, fiind cea care inmagazineaza aceasta cunoastere, a devenit "stalpul si temelia adevarului” (1 Timotei 3:15).
“Fiti urmatori ai mei, precum si eu sunt al lui Hristos. Fratilor, va laud ca în toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile cum vi le-am dat.” (1 Cor. 11,1-2)
“Deci, dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastra.” (2 Tes. 2,15)
“Fratilor, va poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, sa va feriti de orice frate care umbla fara randuiala si nu dupa predania pe care ati primit-o de la noi.” (2 Tes. 3:6) (I-auzi!)
Nu numai ca Biblia nu condamna Traditia, ci chiar ne indeamna sa o tinem. Aceasta idee este exprimata in întreaga Scriptura, inclusiv in Vechiul Testament:
“Nu muta hotarul stravechi pe care l-au insemnat parintii tai.” (Proverbe 22,28). Intreaga Scriptura este plina de indemnuri de a transmite Intelepciunea de la tata la fiu, de la Adam pana la noi, atat prin viu grai cat si prin scris.
Traditiile exista, indiferent de confesiune. Aceste traditii se refera, printre altele, la conducerea bisericii, administrarea sacramentelor, felul de inchinare in biserica. Aceste practici sau credinte ni s-au transmis de la “parintii” nostri in credinta, care si ei le-au primit de la altii.
Indiferent cine esti si ce crezi, nu poti sa eviti traditia. Intrebarea este... practici Traditia Apostolilor? Cele mai multe traditii si invataturi neoprotestante nu dateaza de mai mult de unul sau doua secole.
Nu vreau sa postez mai mult, dar vreau sa-ti atrag atentia ca te contrazici singur. Ma sfatuiesti sa privesc pe toti oamenii egal, da? Atunci tu de ce arunci cu pietre in oamenii pacatosi? Faci aceeasi greseala pe care au facut-o si inaintasii tai, care, in loc sa lupte impotriva pacatului, au luptat impotriva oamenilor.
"Fratii" te-au invatat ca un pacatos caruia i se face slujba de inmormantare, cu rugaciunile cuvenite, este trimis direct "in sanul lui Avraam"? Nimeni nu afirma asa ceva, tu de unde le-ai luat? Nu stii unde este locul hulitorilor? Te-a pus pe tine cineva judecator? De ce-i condamni tu pe altii ca sunt asa cum sunt, nu stii ca unde este pacat poate fi si pocainta? Te-a pus Hristos sa imparti tu dreptatea? Nu stii ca batjocoritorii nu vor mosteni Imparatia (1 Cor. 6,10)? Daca pe pamant nu e nici un om mai sfant decat altul, de ce "sfintii vor judeca lumea" (1 Cor. 6,2) ?
Ar fi foarte multe de scris, e plin de interpretari gresite si tendentioase in ceea ce priveste cinstirea sfintilor, a icoanelor, ziua de inchinare si multe altele, dar nu meriti atata atentie, iti meriti exact locul in care esti. Si nu te mai obosi sa postezi, nu faci decat sa te umpli de pacate si n-are cine sa te dezlege de ele, oricum n-am sa-ti mai raspund; am altceva mai bun de facut in aceste zile sfinte.
|