View Single Post
Vechi 10.03.2010, 10:31:44
cernica cernica is offline
Junior Member

Data înregistrării: 03.12.2009
Implicit

Nu sunt de acord cu opinia "mai puteati astepta cu casatoria, aveti doar 20 de ani si scoala de terminat ... de ce v-ati mutat impreuna ..." Astea sunt judecati fata de modul lor de viata, cati se gandesc ce ar fi facut in locul lor? Ar fi avut taria sa ia alte decizii? Poate ca da, poate ca nu. Ceea ce este important e sa te ridici, chiar de ai cazut sa te ridici. Ar fi duhovnicesc sa le ceara cineva sa se desparta ca au de terminat studiile si sunt prea tineri sau sa se cunune in fata lui Dumnezeu? De judecat este simplu si este primul impuls al omului, era mai bine asa sau altfel. Societatea din ziua de azi a impins varsta casatoriei si nasterii de copii dupa ce sunt implinite toate cerintele materiale, sa ai casa, sa ai serviciu, sa fie toate facute pe banda conform normelor, dar astea nu sunt norme duhovnicesti, sunt materiale si te vor tine legat pt toata viata acolo, vei vrea mai mult si mai bine.
Imi cer iertare ca am izbucnit asa, dar sincer la varsta lor sfaturile noastre ar trebui sa fie ca pentru proprii nostri copii, ca si cum copiii tai ti-ar cere sfaturi. Imi cer iertare din nou daca am suparat pe cineva.
Despre impartasanie nu este problema, o sa-ti spuna si duhovnicul, important este sa va spovediti, indiferent ce canon si pt cat timp vei primi, slujba cununiei se face fara nici o problema, te vei impartasi atunci knd vei avea dezlegare. Este foarte importanta spovedania inaintea casatoriei pt ca altfel aduci toate pacatele cu tine si vor apasa, vor lucra impotriva voastra, vorbesc de amandoi acum. Si nu exista notiunea de "tarziu" in cautarea unui duhovnic, vor fi piedici, dar sa faceti asta, sa nu amanati, sa va tineti de tot ce spune preotul, chiar de nu intelegeti, sa respectati si veti vedea mai tarziu sensul fiecarui sfat. Cea mai mare piedica de care nu suntem constienti este amanarea faptelor care ne indreapta, gandim ca mai este timp, ca nu avem acum vointa necesara, ca nu este atat de important, ca atatia oameni sunt ca si noi, in pacat si apoi societatea nu condamna ... toate astea sunt gresite. nu conteaza societatea, ci pozitia noastra in fata lui Dumnezeu, noi raspundem singuri in fata Lui, nu societatea, nu prietenii sau parintii care ne conving ca mai este timp. Noi singuri, asa ca judecata actiunilor tale iti apartine, tu hotarasti drumul, esti liber sa alegi, iar lupta se da continuu, pana la alege si apoi a pune in fapta hotararea ta, tot timpul.
Nu cred ca este nici un impediment pentru ca finul parintilor tai sa faca slujba cununiei voastre, oricum acest lucru ar trebui sa-l stie chiar el, sunt canoane stricte legate de legaturile duhovnicesti, si cred ca cele mai stricte se refera la casatoria dintre fini si rudele de sange ale nasilor. Dar intrebati preotul si veti lamuri asta.
Sa va ajute Dumnezeu sa va cununati si sa va dea copii sanatosi si buni.
Reply With Quote