Cred ca scandalul facut in jurul Bisericii starneste interes si e degraba aducator de satisfactii unei anumite categorii de mireni care simt ei, in sinea lor, ca nu sunt asa cum ar trebui, si care traiesc unele mustrari de constiinta, mai vagi ce-i drept. Si cand li se spune ca preotii (pentru ca de fapt, cand ne referim la Biserica la TV, la asta ne referim), ei isi linistesc astfel constiintele, isi zic ca aha, uite si la aia ce fac si ce dreg, indreptatindu-se astfel, si simtind si un soi de voluptate.
E ca si cum ai ciuda pe cineva sau iti invidiezi un sef - exemplu nu prea fericit, dar treaca, de dragul comparatiei -, nu-ti place sa faci ce zice el desi intr-un fel stii ca ar trebui. Si aflii vreo traznaie despre el si te bucuri pe urma, ca aha, nici el nu-i perfect, si el e ticalos, e la fel de ticalos ca mine, chiar.
Asa ca nu mai e nevoie sa il ascult. Inotam toti in aceeasi ciorba pacatoasa, nu o sa vina nimeni sa-mi dea mie lectii de moralitate si nu mai sunt obligat sa cred ca eu sunt pacatos si altii-s buni.
Deci distractia asta cu aruncatul de gunoaie in Biserica -- Institutie si preoti - nu se va termina, pentru ca are priza. E un subiect care nu lasa pe nimeni indiferent. Vorba aceea, la fotbal politica si religie ne pricepem toti.
Nu cred ca are vreo legatura cu banii care circula prin biserica, nici macar cu averile preotilor sau cu alte mascari, ci pur si simplu ne bucuram patologic, din mandrie, ca sunt si ei la fel de cazuti ca noi. Pentru ca daca n-ar fi asa, nu am lua ca etalon modelele negative. Cu totii stim ca exista si preoti minunati, care sfintesc locurile in care slujesc, dar de astia nimeni n-are chef sa vorbeasca, pentru ca atunci cand o facem, nu ne mai putem hrani orgoliile si nici nu ne mai putem indreptati.
Last edited by Jane Says; 10.03.2010 at 12:02:55.
|