View Single Post
Vechi 10.03.2010, 12:29:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Fani, am citit ca sectarii, prin faptul ca nu ii cinstesc pe sfinti, pacatuiesc impotriva Duhului Sfant.
Nu cred ca este adevarat. Este o exagerare. Si mi se pare ca este foarte prezumtios sa afirme cineva asa ceva despre altii. Este ca si cum ai condamna din start un grup intreg. Sigur, poti sa spui ca este o erezie, ca se indeparteaza de la invatatura Bisericii, ca nu inteleg lucrarea Duhului sfant, etc, dar sa spui ca este pacat impotriva Duhului sfant.. hm. Unde ai citit asta?

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
In ceea ce priveste "inghititul de-a valma", nu se prea potriveste literaturii religioase ortodoxe, care se cumpara la noi in tara. Sunt carti publicate cu binecuvantare si autori cunoscuti; ceea ce nu putem spune despre cartile aparute in vestul Europei, unde poti gasi diversi autori, de care nu se stie daca sunt ortodocsi, catolici sau protestanti. Acolo, da, trebuie discernamant. Pana ne formam acest discernamant, caci nu-l avem din nastere, e bine sa citim ceea ce e sigur corect. De aceea e bine sa ne tinem de cartile ortodoxe care au binecuvantarea BOR.
In privinta evaluarilor sfintilor, vad ca ai totusi ceva de spus. Pentru mine daca e Sfant, e sfant. Nu am ajuns eu la intelepciunea unui Sfant, ca sa pot eu sa il evaluez pe el; pot doar invata de la el.
Si in vestul Europei exista carti ale unor autori ortodocsi (traduse din alte libi sau scrise direct in limbile de aici) si ai posibilitatea sa iti dai seama daca sunt aprobati de Biserica Ortodoxa sau nu.
De asemenea, si in Romania exista brosurele si carticele care desi apar poate cu binecuvantare (sau lasa sa creada ca, fiind vandute la standuri pe langa biserici), contin si idei neortodoxe. Am vazut cu ochii mei tot felul de astfel de publicatii obscure si icoane neortodoxe in pangare...
Eu cred ca discernamantul n-ar trebui sa ni-l anulam complet niciodata.
Dar sigur, pentru a ne forma mai intai in credinta ortodoxa este mai bine, poate, sa citim mai intai autorii mai 'siguri' sau in orice caz, sa discernem si aici, in felul cum asimilam o carte.