Un sinod este o adunare de episcopi.
In ortodoxie, adunarea de episcopi hotareste in chestiunile de dogma (daca este vorba de adunarea 'ecumenica', adica a tuturor episcopilor din intreaba Biserica Ortodoxa, ceea ce nu s-a mai intamplat din primul mileniu), de administratie, de aplicare a credintei in diverse domenii etc.
Nu sunt sfinte persoanele care il compun in sens personal. Sfantul sinod este sfant pentru ca reprezinta Biserica (chiardaca reprezinta numai biserica unei regiuni, ca cel din Romania), care este sfanta in sensul ca Sfantul Duh lucreaza in ea.
Intr-un anume sens, noi toti cei botezati suntem considerati 'sfinti', (asa erau numiti primii crestini de ex) din cauza ca am fost uniti cu Dumnezeu prin botez si mirungere si sf Duh lucreaza in noi. Asta nu inseamna ca fiecare din noi am realizat aceasta sfintenie, am facut-o sa dea rod in toata amploarea ei in viata noastra de zi cu zi.
O precizare: faptul ca un sinjod este numit sfant nu inseamna ca nu popate gresi. Hotararile unui sinod trebuie sa primeasca ecoul aprobarii tuturor credinciosilor, adica a intregii Biserici. S-a intamplat in istorie ca un sinod sa hotarasca ceva si sa nu fie acceptat.
De exemplu acum de urand sf sinod al BOR a facut o declaratie care are niste idei de-a dreptul eretice.. (este vorba de 'unirea romanilor de pretutindeni', formulata in termeni hiper-filetisti) Oricat ar fi de sfant acest sinod in sensul de mai sus.
Last edited by Fani71; 11.03.2010 at 12:32:46.
|