View Single Post
  #2  
Vechi 11.03.2010, 20:20:17
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul
Ev. dupa Marcu, cap. 2 vers. 27,28 : "Și le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este domn și al sâmbetei."
Bineinteles daca citezi franturi iese ce vrei. Afirmatia ca "Fiul Omului este Domn si al sambetei" trebuie inteleasa in relatie cu versetul anterior. Chiar daca la o lecturare superficiala intelesul ar putea fi: sambata este ziua in care Fiul Omului trebuie cinstit si slavit
Oricum ai asambla versetele acestea, tot nu iasă duminica ca și zi de odihnă (precum în bancul cu piesele bicicletei Tohan).


Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul
intelesul care reiese la o atentie sporita e: sambata nu e mai presus de Fiul Omului, si astfel Fiul Omului e domnul ei
Adevărat, Hristos este Domn al sabatului. Și ca orice domnitor ce stăpânește peste un domeniu, domeniul autorității lui Hristos este sabatul, El l-a binecuvântat, El l-a sfințit și El S-a odihnit în această zi în calitate de Dumnezeu Creator. Aceste trei acțiuni ale Sale nu pot fi ignorate și mai ales nu pot fi transferate asupra altei zile.

Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul
adica, iata, Iisus Hristos dezleaga ziua sabatuli(Ioan 5,18)
Acum faci exact ce acuzai mai sus: citezi frânturi (care nici măcar nu sunt din aceeași carte) pentru a concluziona ce dorești. Versetul nu spune că desființa sabatul, nu spune că era concluzia lui Hristos și bineînțeles... nu spune nimic despre duminică.

Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul
sterge zapisul (Colos 2,14).
Altă carte, altă concluzie [greșită]. Zapisul nu se referă la poruncile Decalogului ci la rânduielile levitice (Deut. 31,26).

Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul
Leagat de tinerea oarba a sambatei iata ce zice Sf. Ap. Pavel: "nimeni deci sa nu va judece pentru mancare si bautura sau cu privire la vreo sarbatoare sau luna noua sau sambete" (Colos. 2,16) si din nou : "Acum însă, după ce ați cunoscut pe Dumnezeu, sau mai degrabă după ce ați fost cunoscuți de Dumnezeu, cum vă întoarceți iarăși la înțelesurile cele slabe și sărace, cărora iarăși voiți să le slujiți ca înainte? Țineți zile și luni și timpuri și ani? Mă tem de voi, să nu mă fi ostenit la voi, în zadar. "(Gal 4,9-11) Eu zic ca mesajul e evident si nu are nevoie de comentarii.
Mesajul este "evident" doar pentru tine, deoarece iarăși ai asamblat versete din două cărți diferite. Dar și așa este evident că ambele se referă la sărbători ceremoniale evreiești desființate la cruce și nu la ziua a șaptea săptămânală.

Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul
Astfel ca noi, crestinii autentici sarbatorim sau cinstim duminica, si nu datorita unei reguli impuse si instituite care ne constrange
Cu părere de rău te anunț că sărbătorirea duminicii vine chiar în urma unei "reguli impuse și instituite ce constrângea", anume decretul lui Constantin cel Mare de la 321. Este prima poruncă duminicală din istoria creștinismului, ea negăsindu-se în Scriptură ci într-un codex imperial pământesc.

Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul
ci datorita unei nevoi profunde launtrice care ne indeamna ("dar iată legământul pe care-l voi încheia cu casa lui Israel, după zilele acela, zice Domnul: Voi pune legea Mea înăuntrul lor și pe inimile lor voi scrie și le voi fi Dumnezeu, iar ei Îmi vor fi popor.") dupa legea cea noua caci toate cele vechi "...au trecut, iata, toate s-au facut noi" (II Cor., 5, 17). Daca Domnul a venit, cum foarte frumos spuneai, ca sa implineasca legea cea veche si daca cele vechi au trecut si s-au facut noi e clar ca se instituie si o noua zi de sarbatoare diferita ce aceea in care s-a incheiat legamantul cel vechi: "Legea a fost adaugata pentru calcarile de lege, pana cand era sa vina Urmasul (prin urmare pana la venirea Urmasului), Caruia I s-a dat fagaduinta" (Gal., 3, 19). Iar ziua cea noua de sarbatoare e duminica pentru ca Hristos a inviat in aceasta zi si pentru ca "dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră." (I Cor 15,14).
În virtutea cărei logici "e clar că se instituie și o nouă zi de sărbătoare diferită"? Dacă în Noul Legământ Legea e scrisă în inimă (în locul tablelor de piatră), cum se face că doar porunca a IV-a din ea e diferită? Absurdul acestei concluzii ar cere ca și porunca "să n-ai alți dumnezei afară de Mine" să fie diferită (mi-e și teamă să gândesc cum ar suna ea), și interzicerea uciderii, minciunii și curviei să fie diferite, etc., "Legea" aceasta scrisă în inimă transformându-se într-un adevărat Cod al Anarhistului (a se citi al Antihristului), într-o Lege haotică și fără sens.
Reply With Quote