Multe-ar mai fi de spus, dar e usor sa vorbim din exterior.
Teroria ar fi simpla, dar cand ajungi la practica si daca mai esti si un piculet mai sensibil cu "papilele gustative" sunt convins ca nu-i deloc usor sa treci peste aceasta imagine care ti s-a fixat cumva pe creier. Eu as fi tentat sa merg cu gandul in alta parte, dar ma tem ca voi fi blamat de unii preoti. Cu toate astea, o sa risc si o sa-mi spun totusi parerea, mentionand totusi ca este una subiectiva si total lipsita de probe.
Mergand pe principiul "Nimic nu-i intamplator" indraznesc sa cred ca, intr-un asemenea caz, parintele dezleaga pentru Sfanta Impartasanie si dintre acele persoane care au multe pe constiinta, dar sunt cu bani multi si cu obraz subtire, avand contributii semnificative din bani castigati in mod deloc ortodox... Si-atunci Dumnezeu ii arata preotului exact ceea ce trebuie sa vada: scarba fata de propriile lui fapte, dar intr-o alta nuanta. Mai spuneam ceva asemanator si pe-
aici .
Cat despre cea care a "scuipat" sfanta impartasanie, in viata mea n-am intalnit un asemenea grad de ignoranta. Mi se pare cu totul absurd si ridicol. Mai degraba inteleg un ateu in ignoranta lui decat un credincios crestin capabil de o asa fapta. Cand de fapt Sfanta Impartasanie este luata pentru curatire nu doar a sufletului, ci si a trupului. Oricum mi se pare aiurea, pentru ca ea era cea care deja avea Hepatita C. Deci, ceilalti ar fi trebuit sa-si faca probleme, nu ea. Ideea este ca Hepatita C, NU se transmite astfel decat daca ai rana deschisa la gura, dar si-atunci sunt rare cazurile. Aciditatea gastrica oricum distruge virusul.
Si, apropo de Sf. Impartasanie, o mica problema am intampinat-o si eu uneori. S-a intamplat sa primesc Sf. Impartasanie intr-o zi in care se manca peste sau carne, adica de fapt dupa terminarea postului. Cu carnea, n-ar fi fost o problema, fiindca evitam sa introduc si osul in gura, dar la peste, oricat as fi fost de atent, uneori era imposibil sa nu mai ramana cate unul ratacit, care evident, trebuia scos. Inteleg ca in astfel de cazuri, acele oase trebuiesc arse, sau puse la radacina unei flori sau in gradina intr-un loc sigur si curat. Aceasta grija se termina odata cu sfarsitul zilei, sau se procedeaza la fel timp de trei zile de la primirea impartasaniei? Marturisesc ca eu in prima zi am cautat sa am grija, sa nu pup pe nimeni, sa nu ma spal pe dinti, sa nu stranut, etc Voi cum stiti?