Intr-adevar, oricum le-as lua, nu iese ca duminica e instituita ca zi noua de sarbatoare. Ceea ce voiam sa demonstrez este ca de aici reiese o anumita schimbare pe care Iisus o aduce in ceea ce priveste conceptia despre Sabat. Spui ca Hristos este "Domn al sabatului", dar citatul asa cum apare el in evanghelii este: "Domn SI al sabatului". Acest "si" trece practic sabatul in aceasi sfera cu celelalte zile ale saptamanii :Fiul Omului e Domn si al sabatului asa cum este Domn al celorlalte zile. Practic distruge nimbul de sfintenie din jurul sabatului, ca simbol al legamantului vechi.
Vad ca ai subliniat: "El l-a binecuvântat, El l-a sfințit și El S-a odihnit în această zi în calitate de Dumnezeu Creator". Da asa este: Dumnezeu a binecuvantat, a sfintit, s-a odihnit in ziua a 7-a. Dar nicaieri in Biblie nu scrie ca aceasta zi a 7-a a Creatiei ar coincide cu ziua de sambata si nici ca Adam sau urmasii lui, pana la Lege ar fi tinut aceasta zi. De altfel, de ce zici tu ca in mod absolut Sambata e ziua a 7-a? Sambata a fost ziua a 7-a conform unui sistem de referinta adoptat tot de om, sistem relativ. Pe de alta parte, gandindu-ne la cartacterul mitologic al primelor capitole ale facerii (vezi M. Eliade-Istoria credintelor si ideilor religioase) si la simbolul cifrei 7(cifra a implinirii, a desavarsiri, numar sacrui), cat si la faptul ca nu se spune ca la zilele precedente ca s-a facut noapte si din nou zi, aceasta zi a 7-a din Facere devine o marca a sacralitatii, Dumnezeu a intrat practic intr-o "contemplare a creatiei"(s-a odihnit). Daca, dupa cum zici tu, in Facere e sugerata, sau mai bine zis, anticipata porunca a 4-a, inseamna ca dupa ziua a 7-a ar fi trebuit sa urmeze din nou zi din care Dumnezeu sa iasa din odihna si sa creeze din nou. De altfel cifra 7 e distribuita in intreaga Biblie si apare ca simbol al dumnezeirii(solomon a zidit templul in 7 ani, la fiecare 7 ani robii sunt eliberati, zaharia 3,9 vorbeste despre cei 7 ochi ai lui Dumnezeu in Apocalipsa: 7 biserici, 7 trambite, 7 cupe si exemplele pot continua).
Ce vreau sa zic, este ca sabatul a fost doar un simbol efemer al dumnezeirii in Vechiul Testament, si fara indoiala nu poate fi ridicata la rang absolut. Am vazut ca nu exista dovezi cum ca Sabatul ar fi ziua in care s-a odihnit Dumnezeu dupa Creatie(s-ar ridica o serie de intrebari: — Este ziua a saptea din Facere una si aceeasi cu sabatul ? — Se numarau pe atunci zilele saptamanii in asa fel ca ziua a saptea sa corespunda cu sambata de azi? — Unde se spune ca se numarau zilele si cum se numeau ele in acel timp ?) . Sabatul e doar o sarbatoare pe care Dumnezeu a dat-o evreilor: "Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo cu mana tare si cu brat inalt pentru aceea ti-a poruncit Domnul-Dumnezeul tau sa pazesti ziua sambetei" (Deut., 5, 15). " Iata, "pentru aceea ti-a poruncit Domnul-Dumnezeu..." e un indiciu evident al legamantului pe care Iahve il face cu evreii, nici intr-un caz nu se poate vorbi de un legamant universal. "Cel ce vesteste cuvantul Sau lui Iacov, indreptarile si judecatile Sale lui Israel (adica poporului scos de El din robie), n-a facut asa nici unui alt neam (adica necredincios, care nu se tragea din samanta lui Iacov) si judecatile Sale nu le-a aratat lor" (poruncile si sambata) (Ps. 147, 8- 9).
Voi sambetistii faceti mare caz de decretul lui Constantin cel Mare. Adica el, ca un om sinistru si malefic ce e a instituit o alta zi....si acuze asemanatoare. Uite ce zice Sfantul Iustin Martirul (+ 155) , pe la mijlocul veacului al doilea dupa Hristos, adica cu mult inainte de Constantin: "Duminica ne adunam cu totii la un loc, pentru ca aceasta este ziua in care Dumnezeu, la zidirea lumii, a despartit lumina de intuneric si in care Mantuitorul nostru a inviat din morti..." (Apologia 1, cap. 67), apoi :"Cei care au trait in randuielile cele vechi (adica evreii n.n.) si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci Duminica, in care si viata noastra a rasarit" (Scrierile Parintilor Apostolici, trad. de Pr. D. Feciorii, Buc., 1979, p. 167). Decretul lui Constantin nu vine decat ca o confirmare a faptului ca duminica era serbata neoficial pana atunci, ca o legiferate a unei stari de fapt.
Am folosit pt redactare dinctionarul de simboluri(jean chevalier) si un articol de pe acest site (despre serbarea duminicii in locul sambetei:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...tei-79924.html)