View Single Post
Vechi 12.03.2010, 17:07:59
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Adriana-Simona - tocmai ca nu cred ca oamenii intelegeau inainte cuvinte si alte lucruri si de aceea ne-au fost transmise, din generatie in generatie lucruri eronate.
Frica este frica.
Cand iubesti pe cineva si nu vrei sa-l lezezi, se cheama respect, nu frica.
Si sa stii ca exista oameni care chiar au frica de Dumnezeu, de preot, de biserica, etc. Teama din respect cumva. Nu stiu cum sa explic.

Ai dreptate in multe din ceea ce spui, dar le cam amesteci.
1. Este vorba de respectul si ne-discriminarea femeii pe baza fiziologiei ei, in general.
Se considera femeia murdara in general, si atunci cand nu are ciclu, de ex., numai pentru ca asa functioneaza ea, ca are "pacat originar".
Acest pacat originar este aici in discutie si nu a intra in biserica sau a te impartasi la ciclu.
Era in V.T, in N.T nu se vorbeste despre el.

2. Daca ar fi dupa cum se simte o femeie fizic si psihic, iti spun eu ca e mai rau decat spui tu. Unele femei ar trebui sa stea luni si ani de zile departe de biserica si impartasanie si tot. Lauzia ca lauzia, 40 zile sa zicem, in rest sunt femei care sufera si 2 saptamani lunar, sau tot timpul. Pe urma mai sunt si femeile de peste 40 ani, sati sa vezi ce suferinta mare si lunga (de ani de zile) e atunci.
Sa ne amintim insa cum a procedat Iisus cu femeia bolnava, care s-a atins de el. A vindecat-o, a respectat-o, a apreciat-o.

3. De unde ai scos si asta cu haos in biserica, provocat de femeie?
O femeie face ordine de obicei peste tot unde se afla si ajuta.
O femeie se poate simti bine in biserica daca este inteleasa si apreciata si ajutata, si nu alungata si considerata "piei de aici ispita"!
O femeie poate face multe in biserica si ajuta preotul cot la cot (cu exceptia hirotoniei), poate citit, canta, face cateheza, ajuta femeile si copiii la slujbe speciale (botez, nunta, parastas).
Ma uitam de ex. la mine in biserica: preotul face slujba pentru bebelusi si trebuie sa-i tina in brate pe ei si cartea din care citeste, sa-l inchine si mai stiu eu. Ce exchibitii trebuie sa faca! O femeie ar putea tine o copilul, or cartea, de ex., daca ar avea voie.
Poata sa tina copii la impartasit si ajuta.
Si multe altele.

Este vorba si de a respecta femeia in general. Am mai spus asta. femeia nu este o ispita (ca s-o ascunzi si infasori si arunca intr-un colt), nu trebuie batuta, umilita (nici cu vorba, asa cum fac unii monahi, parinti si cum se mai cheama).

@Fani si Anca - eu nu inteleg lucrul asta cu "nasterea e din pofta si pacat si desfrau". Explicatiile voastre nu prea stau in picioare.
Nu stiu despre ce pofta este vorba. Asta este scoasa tot de barbati, ca la ei este asa...oho!
Poate ca unele au asa pofta si placere de unele lucruri, dar multe altele o fac de ex. pentru a face copii si gata.
Eu cred ac totusi este vorba de faptul ca femeile, pentru a fi fertile, au acel ciclu lunar. Asta este pacatul si murdaria. Ca daca n-ar fi, nu s-ar mai vorbi.

Si revin la o idee: o femeie are mari greutati in viata si in credinta prin biologia ei. Numai la biserica/in credinta insa se tine cont de asta.
Unele s-ar bucura sa nu se duca la lucru in unele zile, sau la anumite varste.
Altele sunt tari ca fierul si in stare sa mearga in cosmos si in razboi si sa faca alte si alte lucruri grele.

De ce pana la urma sa faca atunci femeia as eforturi sa mearga la biserica atunci cand ar trebui sa stea in pat, sau sa aibe grija de copii, sa posteasca cand organismul ei plange dupa calciu, fier si ce ii mai trebuie si ea abia mai sta in picioare? De ce sa se mai duca sa se spovedeasca de lucruri pe care le face si simte din cauza hormonilor. Ar trebui dezlegata de astea in mod automat?
Dar acolo nu ne mai considera femeie, brusc.
Femeia poate sa faca atatea, sa stea ore intregi in biserica si cand ii este rau, sa stea cu copii mici care urla de toate alea, sa nu mananace, etc.
Atunci hotarati-va mai barbati: este buna si curata si egala voastra la respectul cuvenit, sau este slaba si trebuie lasata numai acasa, pacatoasa si "murdara"!? Ma refer in credinta.
Ca la serviciu si in societate se stie.