View Single Post
Vechi 12.03.2010, 17:59:05
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Anca - am impresia ca nici nu singura nu intelegi problema si de aceea nu resuesti sa explici.
Citeste ce ai scris, macar ultima postare. E un amestec de te doare capul: ba e pofta, ba e pacat transmis, ba e sfintita cununia, ba e pacat.
Hai s-o luam usor, sa raspundem pas cu pas:
1. Un copil este curatat prin botez de pacatul originar?
Se pare ca fetele nu, pentru ca au ciclu la un moment dat. Ciclul este semnul pacatului, sau nu?
2. Baietii au pacatul originar?
3. Daca ar fi curatati la botez, atunci in mod normal la cununie, cand incepe relatia cu sotul/sotia (nu vorbim aici decat de cei casatoriti), au cazut iar in pacat?
Unde este de fapt pacatul de care vorbiti? In ce consta?
4. Si copilul nascut de la cine ia pacatul? De la parinti? Sau de la stramosi? Unde incepe transmiterea pacatului?
5. La Fecioara Maria cum este?
Iisus este nascut din Tatal si din fecioara, deci fara pofta, relatie trupeasca. Prin asta ai spus deja ca relatia barbat-femeie este dintr-un inceput pacat, deci inclusiv la soti.
Fecioara Maria: dupa catolici, s-a nascut fara pacatul originar (care nu stiu ce inseamna - adica fara ciclu?)
Dupa ortodoxi si iudei (cum era ea de fapt atunci), ea avut ciclu (de aia a trebuit sa paraseasca templul), deci nu a fost imaculata.
Parintii Ei: eu am inteles ca le-a fost data la batranete, fara act sexual. Voi (unii) spuneti ca au mai avut act sexual si Ana a ramas natural insarcinata (cu ajutorul credintei). Bun. Deci, Maria s-a nascut din pacat? Da, sau nu?

Fratilor, lamuriti-va si mai apoi lamuriti-ne si pe noi: despre care pacat vorbim de fapt? Ciclu, sex, nastere, parinti, stramosi? Relatiile intre soti sunt pacat?
Sau fetita de 12 ani care devine domnisoara este pacatoasa?
Sau bebelusul la botez, de la bunici si strabunici?
Se sterge, nu se sterge?
M-ati zapacit rau de tot.

Si pana la urma ce legatura are cu acest fir de discutie?
Sophia, fiecare dintre noi iti vorbeste in functie de ceea ce a invatat de la cei cu adevarat invatati, adica iluminati de harul Duhului Sfant. Dar pentru neputintele mintilor noastre, adevarul poate parea intortocheat sau deformat. Dar este acolo, doar treubuie cautat cu rabdare si cu ingaduinta.

Cred ca confuzia ta principala este notiunea de pacat. Tu il privesti juridic, in sens de greseala. De fapt insa, pacatul inseamna, aproximativ, "disarmonie". Mai bine zis, departare de Dumnezeu. Orice pacat pe care il facem ne departeaza de Dumnezeu, in mod propriu.

Asadar, nu este atat de importanta sursa pacatului pe cat este efectul lui. Din acest motiv doar Hristos a putut sa-l stearga din firea omeneasca.

Noi, cand ne nastem, mostenim firea parintilor nostri, cea cazuta. Cu aceasta mostenim si pacatul stramosesc - si este evident, din moment ce ne nastem cazuti in durerile acestei lumi. Botezul este cel ce ne restaureaza, ne curateste. Si pe baieti, si pe fete, fara deosebire. Dar nepatimirea nu o vom obtine decat cand vom invia cu trupul, ca Hristos.

In ce priveste pe Maica Domnului, ea a avut pacat stramosesc. Nu s-a nascut fara impreunare. Acestea sunt teorii catolice inovatoare - care au devenit dogme in occident. Noi tinem si pastram de la Sfintii nostri Parinti aceasta: Fecioara Maria a avut pacatul stramosesc, dar a fost curatita de Duhul Sfant in momentul Zamislirii.

Cerceteaza cu rabdare si cu intelegere pentru neputintele noastre.
Reply With Quote