View Single Post
Vechi 12.03.2010, 23:35:22
ViermeSiNuOm's Avatar
ViermeSiNuOm ViermeSiNuOm is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.01.2010
Religia: Ortodox
Exclamation

Eu nu știu de unde s-a scos asta cu "ca e mai multa credinta in predicile unui parinte, fata de un alt parinte" ?!
Învățători sunt mulți dar numai unul este părintele duhovnicesc ! Fiecare suflet recunoaște învățătura lui Dumnezeu de la propovăduitorii Săi, însă nu toate sufletele se lipesc de același propovăduitor. Și pe de altă parte fiecare propăvăduitor are darurile sale, așa cum și sfinții nu sunt toți la fel, Dumnezeu i-a individualizat și pe ei.
Așadar, fiecărui suflet îi aparține un părinte duhovnicesc ! Dar asta nu înseamnă că cei care s-au născut duhovnicește la un anumit părinte duhovnicesc nu au voie să "se înfrupte" și de la "masa" altui părinte!!

Pe de altă parte mi se pare absolut normal ca să primeze învățătura părintelui duhovnicesc, pentru că, cu acestea te-ai născut și dacă acestea te-au adus la viață, înseamnă că este "alimentația" de care sufletul tău are nevoie! Este dacă vreți ca un regim, pe care trebuie să îl urmezi ! Dacă "mănânci" ceva mai "greoi" s-ar putea să faci "indigestie" !

Așadar, nu există "ca e mai multa credinta in predicile unui parinte, fata de un alt parinte" !!! Sufletul este cel care face diferența ! Nu te ține nimeni legat în lanțuri să nu citești toată Sfânta tradiție, toată Sfânta Scriptură, toate viețile Sfinților, etc ba din contră este ideal !!!! Însă ceea ce oferă fiecare părinte duhovnicesc ucenicilor lui reprezintă tocmai "o sinteză" a toate acestea pe înțelesul nostru !!!

Last edited by ViermeSiNuOm; 12.03.2010 at 23:42:31.
Reply With Quote