Eu cred că există două citate biblice rău folosite. În schimb vehiculate până la sațietate: "Dumnezeu este iubire" și "să nu judeci".
Acest comandament, "să nu judeci pe aproapele tău", așa cum îl înțeleg eu, ne cere prudență în a aprecia starea sufletului aproapelui nostru. Atât în vremea vieții sale, cât și, mai ales, după plecarea lui dintre noi. Noi, de fapt, nu știm dacă sufletul cuiva este viu sau mort pentru Dumnezeu, adică nu avem acces, așa cum numai El are, la "nucleul interior" al aproapelui nostru. Despre cutare vecin, care o viață a trăit în beție și desfrâu, noi nu știm dacă s-a mântuit ori dacă este damnat. Tot ceea ce știm, de fapt, este că adeseori s-a îmbătat și adeseori și-a înșelat nevasta. Dar, poate că nu a cunoscut gravitatea unor asemenea lucruri și, necunoscând-o, poate că nu a fost vina lui. Noi nu putem fi perfecți în a deosebi cât este ignoranță vinovată și cât este ignoranță invincibilă. A auzit el Cuvântul Domnului, cum că nu vor intra în rai bețivanii și desfrânații și l-a rejectat, sau poate că nu l-a auzit ? Dacă nu l-a auzit, această neauzire e din vina lui sau nu a auzit fiindcă nu a vrut să audă ? Nu putem ști, nu trebuie să judecăm. Dar chiar și dacă a auzit Legea și a respins-o, poate că s-a căit în ultimul ceas al vieții și poate că și lui, precum tâlharului din dreapta, Domnul i-a spus "Astăzi vei fi cum Mine în rai!". Nici chiar despre Ceaușescu, ori Stalin, noi nu putem afirma cu absolută certitudine că sunt damnați. Numai despre sfinți putem spune în mod sigur că sunt "la masa împărăției". Și despre un singur om putem bănui cu un oarecare temei biblic că este în iad. În rest, nu știm, nu putem judeca.
Ce NU înseamnă "să nu judeci" ? La ce NU se referă acest comandament ? Asta mi se pare mai important, aici se face confuzie adesea. "A nu judeca" nu înseamnă a confunda patima cu virtutea. "A nu judeca" nu înseamnă că hoția este alceva decât hoție și nu înseamnă că acela care face hoții este altceva decât un hoț. Nu am dreptul ca, în numele principiului "să nu judeci", să-i spun hoțului că poate că e foarte bine că fură, ci dimpotrivă, am nu dreptul, ci datoria să-i spun că ceea ce face este ceva extrem de rău pentru el și că ar fi bine să se îndrepte cât este încă zi... Tocmai pentru că îl iubesc pe aproapele meu care fură nu pot să îl las așa din considerentul biblic prost interpretat "să nu îl judec". Eu știu cât e de important pentru sufletul lui să nu fure, ori, dacă a făcut-o, să realizeze mai întâi eroarea pentru ca să se poată căi și să găsească iertare. Eu nu pot să îl las așa, ca și când dacă se mântuie ori nu îmi e totuna, ori chiar ca și când mi-aș dori damnarea lui perpetuă, din pricină că el, sau alt hoț ca el, mi-a furat mie portofelul odată. La rândul meu, îmi doresc ca cei care mă iubesc să nu mă lase în mlaștina greșelii și, zicând că nu mă judecă, să mai mă împingă un pic, prin neintervenția lor, spre înec. Ci îmi doresc să îmi deschidă ochii la timp, ca să mă pot salva: ce dovadă mai mare de iubire îmi pot dori de la aproapele meu ?
Pe scurt, eu cred că "a nu judeca" înseamnă a nu judeca starea sufletului într-un caz particular, nu înseamnă a nu face judecăți morale.
Last edited by Mihnea Dragomir; 13.03.2010 at 01:29:02.
|