Subiect: hmm... help?
View Single Post
Vechi 14.03.2010, 18:50:12
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Sunt sigur ca ceea ce am sa-ti spun nu face parte din lucrurile pe care vrei sa le auzi, dar ar fi bine sa citesti pana la capat, ca sa nu spui intr-o buna zi "de ce?" sau "de ce nu mi-a spus nimeni asta?".

In primul rand, esti clar indragostita pana peste cap. Daca ai motive solide sau nu, ramane de vazut.

Dar faptul ca este o "relatie la distanta" nu e prea bine deloc.
Dincolo de celelalte detalii, in orice relatii dintre oameni care nu se cunosc foarte bine, distanta acopera multe lucruri care poate ar fi decisive in luarea unei decizii pe termen lung.
Si sa stii ca relatii nu merg rau doar pentru ca partenerul "vrea doar sex" iar prima relatie in care nu gasesti elementul asta, e musai sa mearga perfect.

E f. bine ca ti-ai pus niste intrebari despre viitor, cam cum va arata religia in familia voastra, dar e f. regretabil ca refuzi sa cauti un raspuns si zici ca lasi raspunsurile in seama lui Dumnezeu.

Ar trebui sa stii ca Dumnezeu nu ia decizii in locul tau, iar daca ai in fata ceea ce poate parea o oferta foarte tentanta nu inseamna ca ea vine neaparat de la El. El ingaduie ispita ca sa se arate cum este de fapt inima noastra si pe cine si ce iubim mai mult, cu adevarat.

Nu am auzit de casatorii mixte intre protestanti si ortodocsi, in care ambii sa fie practicanti si totusi sa-si pastreze religia lor.
Din cazurile de casatorii intre fete ortodoxe si protestanti pe care le cunosc personal (vreo 4), nici una din ele n-a ramas ortodoxa.

La adventisti, casatoriile mixte nu sunt tolerate, si asta pot sa ti-o zica si cei 2-3 adventisti de pe forum.
Daca el isi ia in serios religia, mai devreme sau mai tarziu iti va cere sa te convertesti la religia lui, insa, spus pe scurt, e un mare pacat daca faci asta.

Ortodoxia si AZS (adventismul de ziua a saptea) sunt diametral opuse.
Din punct de vedere ortodox, orice forma de (neo)protestantism, inclusiv AZS sunt erezii, adica o denaturare a crestinismului. o deformare a adevarului, indiferent
Din punctul de vedere al AZS, ortodoxia este o ratacire, si ei sunt "credinta adevarata".
Ramane sa te decizi care varianta o accepti, cale de mijloc nu exista.

E clar ca daca el este si ramane adventist (desi atat timp cat nu s-a botezat la ei se poate zice ca nu este inca), n-ai sa te poti casatori intr-o biserica ortodoxa decat daca minti preotul sau dai peste unul fara credinta si fara principii.
Pozitia ortodoxa este f. clara in aceasta directie. Casatoriile intre catolici si ortodocsi sunt controversate dar acceptabile pana la un punct, insa intre un ortodox si protestant CATEGORIC NU.

Trebuie sa intelegi ca ei nu sunt doar "un alt fel de crestini".
Nu merg la "biserica" ci la "adunare". Nu se impartasesc cu Trupul si Sangele lui Hristos, ci cu "simboluri". Adica "cina" lor nu este echivalentul Sf. Liturghii, ci o pervertire a ei.

Si pozitia adventista este destul de categorica, in manualele lor de doctrina sunt extremi de ostili la adresa crestinismului traditional (ortodox, catolic), problema este ca s-ar putea, pentru a te induce in eroare, sa nu manifeste o ostilitate deschisa fata de credinta ta, dar in mod sigur va incerca sa te determine sa o schimbi. oferindu-ti diverse "argumente" pentru care in mod clar nu ai pregatirea necesara sa le faci fata, sa vezi unde este minciuna si cum este deformat adevarul.

Si asa, s-ar putea intr-o buna zi sa ti se para foarte normal, ca sa te "botezi" la ei, ba chiar sa pui aceasta eroare in seama lui Dumnezeu, "ca asa a vrut El".

Eu nu te sfatuiesc sa te desparti de prietenul tau, ci sa incerci sa lamuresti cu el toate aspectele care tin de crezurile voastre divergente, inainte ca ele sa devina probleme serioase sau tu sa pasesti pe un drum fara intoarcere.

Chiar iti recomand un test de sinceritate: sa-i spui sa mearga la pastorul vostru si sa-l intrebe ce parere are despre o astfel de casatorie, in care tu vei ramane ortodoxa si el adventist. Daca iti va zice ca pastorul n-are nimic impotriva, minte. Daca iti va zice ca l-a sfatuit sa te aduca la adventisti, e sincer.
Desi sinceritatea nu este totul, e un semn bun.

Insa, in orice caz, trebuie neaparat sa discutati despre religie in cadrul relatiei voastre. Daca evitati subiectul sau il atingeti superficial de teama ca s-ar putea sa devina o problema serioasa, inseamna ca de fapt este o problema serioasa, iar politica strutului si pusul alegerilor (greselilor) noastre in seama lui Dumnezeu, nu arata spre o credinta sanatoasa.

Ceea ce ti-am spus mai sus despre ei vine din experienta persoanala, a contactului direct, le-am studiat materialele, discutii persoanale si pe Internet, etc.

Tragand linie, lucrurile nu sunt foarte roze, dar procedand corect, sigur va exista un deznodamant fericit, indiferent care va fi acela.
Cred că asistăm la o premieră demnă de pus la topicul "ce avem în comun".
Dacă ecludem doar aliniatul dogmatic din mijloc, sunt întrutotul de acord cu ce spune AlinB, și asta cred că ar trebui să-ți dea de gândit stimată soră angel4ver. Și nu este doar o temă de meditație, ci și un motiv serios de rugăciune. Dacă până acum te-ai rugat cum te-ai rugat, de acum trebuie să te rogi de două ori mai mult (cam așa sună un citat binecunoscut adventiștilor), având în vedere importantul pas ce-l ai de făcut. Când un ortodox și un adventist îți spun același lucru, înseamnă că problema e deosebit de serioasă și cred că dincolo de sfaturi rugăciunile noastre ar fi mult mai necesare. Domnul să-ți dea înțelepciunea necesară să cântărești bine și să iei decizia corectă!
Reply With Quote