View Single Post
Vechi 15.03.2010, 17:06:24
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florinbrasov0 Vezi mesajul
In mediul rural a avut loc acea colectivizare, s-au pus bazele distrugerii familiei traditionale atunci?
Colectivizarea vazuta de un tzaran:
-Cum a fost tataie cu colectivizarea?
-Era in vremea lui Gheorghiu Dej , venise partidul comunist la putere si intr-o zi noapte ne-am trezit in sat cu cateva masini de la partid si i-a ridicat pe boieri.Dar boierii stiau ca o sa vina sa le ia casele ca aveau moara si fabrica de ulei si au avut grija sa ascunda grau si uleiu de comunisti.Lor le-a dat statu casa la oras,le-a bagat copii la scoli...
Pe urma au facut in casa boierului colectiv. Era condus tot de comunisti ca daca nu aveai carnet de membru de partid nu te primeau.

Aveam 40 pogoane de pamant de la al meu al batran ca a luptat 4 ani in razboi pe frontu cu rusii ,erau 3 frati au plecat toti 3 la razboi ...au facut razboiul in opinci ,tata lor le taia cate un bou si le trimetea pielea de pe bou pe front sa isi faca opinci ..Si cand s-au eliberat de la razboi le-a dat statu 30 pogoane pamant pe cap de om
Dar au venit comunistii si au luat tot ,tot,..nu ne-au mai lasat decat cu o litra de pamant in marginea satului ..lot ajutator

Au bagat tot pamantul la stat si au facut colectivele ..Trebuia sa ne ducem sa muncim,plecam dimineata si veneau sara era pamantul nostru dar puteai sa te opui..,ca daca ziceai ceva te lua militia cu masina si nu mai stia nici dracu de tine.In sat ramanea cate o baba la 3-4 case care avea grija de copii si de pui ,ca inainte se intelegea lumea bine,nu ca acu..acu sa inrait lumea

Aveam 4 boi ...frumosi ,imi era drag de ei,cand au venit sa mi-i ia am vrut sa le dau in cap ,dar nu ma lasat nevasta ,ca sa-mi vad de treaba ,ca ma ridica astia ..mai ridicasera pe unu din sat si de un an nu stia nimeni nimic de el
Ce plangeau copiii atunci..veneau in curte si iti lua gaini,curci,rate tot ,iti lasau decat cat aveau ei scris pe niste hartii.
A fost mare jale in tara atunci...

Era unu la noi in sat,de radea toata lumea de el ca e nebun ,ca zicea ..,,e,e,o sa vedeti voi furca pe casa si soarecii jucand pe masa.,,Si dupa ce ajunsara comunistii la putere ne luaram toti televizoare si atunci ne-am dat noi sama bine ce zicea ala ...furca pe casa era antena si soarecii pe masa era televizoru..avea dreptate bre ala..

Si ne mai zicea ala ca ,,o sa ajunga omu sa isi sape groapa de viu,,..toata lumea radea de el ..ca inainte cand murea omu se duceau dimineata 3-4 oameni din sat si sapau groapa mortului, fara sa ceara ceva...e,cand au venit comunistii ne-au luat pamantu si ne-au dat loc in cimitir sa ne sapam fiecare gropile de vii.
Asa a fost cu comunistii astia ,si pe urma,veni revolutia se intoarsera boierii la casele lor ,si da tot comunistii ramasara la putere.
-Ce??

Last edited by o_tzaranca; 15.03.2010 at 17:34:52.
Reply With Quote