Nu stiu despre ce miting este vorba, insa mi se pare o prostie sa acuzam etnici maghiari pentru ce-au facut stramosii lor. Ca cetateni romani trebuie sa ne vedem cu totii de viitor si de o convietuire cat mai buna si mai linistita. La fel, trebuie sa ne intereseze o prietenie cu toate statele vecine, pentru ca nu le-am ales noi. Pentru ce atata ura, pentru ce atata neintelegere?
Zilele astea am aflat ca in maghiarime se doreste oficializarea limbii maghiare in Harghita si in Covasna. De cativa ani de zile traiam cu impresia (gresita, se pare) ca statul roman functioneaza oficial acolo si in maghiara. Cererea locuitorilor de a-si folosi limba la nivel oficial mi se pare indreptatita. Romania este un stat multicultural si european, ar fi bine sa-si asume complet acest rol.
Aud tot timpul de diversi care traseaza in gand granite si care proclama din fotoliul de acasa teritorii si legi, de parca ei ar fi in masura sa faca asta. Ni se citeaza din cartile de istorie, de parca situatia reala, de acum, e ceva strain de viata noastra de zi cu zi.
Cand vor intelege acesti analisti de ocazie ca granitele de azi ale Romaniei vor ramane asa cum sunt pentru foarte mult timp de acum inainte? Cand vor intelege ca nu poti sa maghiarizezi sau sa romanizezi o comunitate cu forta? Cunosc ei ideea de compromis?
Cei care aduc mereu trecutul in discutie au ideile lor fixe despre "ce" si "cum" trebuie sa fie. Voi, cei de pe forum, va declarati crestini. Va e asa de greu sa aratati intelegere si cumpatare in exprimare? Mi se pare ca multi, in loc sa-si doreasca liniste si pace isi doresc exact opusul - ceva incompatibil cu ideea de crestin.
N-aveti decat sa ma credeti un idealist nebun, dar daca va fi vreodata liniste in tara asta, va fi din cauza celor care gandesc ca mine.